Пропадналият асансьор в Кърджали бил пуснат неправомерно

Във връзка със сигнал за инцидент с асансьор в Кърджали, получен от медиите, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е категорична, че асансьорът е бил пуснат неправомерно, съобщиха от агенцията, цитирани от Фокус.

На 4 септември инспектори на Регионален отдел „Инспекция за държавен технически надзор” – Южна България са установили при проверка следните неизправности:

асансьорът не е минал периодичен технически преглед от лицензирана фирма за технически надзор повече от 36 месеца; не сработва заклинващият механизъм; на няколко от вратите, вместо стъкло, е поставена ламарина с големи дупки, през които човек може да провре 2 пръста, което противоречи на правилата за безопасна експлоатация. Въпреки това, четири дни по-късно, на 8 октомври в ИДТН е получен сигнал по телефона, че жена е закъсала между етажите, а асансьорният техник е отказал да отиде да я извади и се е наложило екип на пожарната да й окаже помощ.

На следващия ден инспектор от РО ИДТН – Южна България повторно е извършил проверка и е констатирал, че асансьорът се експлоатира, въпреки че все още се води спрян. При поддържащата фирма е ЕТ „Краси - Петко Алексиев” са установени редица нарушения: не разполага с персонал за поддържане на асансьори над 25 метра; на 4 септември е допуснала експлоатацията на асансьор без извършен преглед, на който не сработва заклинващият механизъм и липсват стъкла. Сред нарушенията, описани от инспекторите е и повторната двукратна експлоатацията на спрян асансьор; неотзоваването в рамките на 1 час при подаден сигнал и др.

На база първоначалните констатации, инспекторите са насрочили цялостна проверка на асансьорите в Кърджали до края на месец октомври.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини