Прокуратурата идентифицира поименно жертвите при смяната на имената на т.нар. помаци

Ръководството на Дружба "Родина"

Военно-апелативна прокуратура е идентифицирала поименно всички жертви при смяната на имената на българите мохамедани през 1972 г. Това е направено по искане на българомохамеданската „Дружба Родина” заради фалшификации в печатани в Турция издания.

 Жертвите от драматичните събития през 1972 г. са общо единадесет. В област Кърджали това е Кязим Ибрахим Паша от Диамандово, прострелян при оказана физическа съпротива на 30 април 1972 г., починал в болницата в Ардино.

В област Смолян са Неджибе Келосманова от с. Барутин - при акция на милицията на 16-18 март 1972 г. е нападнала служители-получила е наранявания и след около десетина дни е починала в болницата в град Девин.

Емине Ибрахимова от с. Барутин - не е ясно дали е била жертва на насилие - била е лежащо болна в дома си, където е починала.

Област Благоевград - Алиш Ибрахим Осенски от гр. Якоруда - участник в група от около 400 човека, които на 10 май 1972 г. предприели поход от района на Якоруда към София за изразяване на протест срещу смяната на имената.

Емин Мехмедов Црънков от Якоруда. Наследниците му твърдят, че поради нанесен побой на 24 юли 1972 г. е починал в болницата в Разлог.

Георги Неофитов Цинцев от Якоруда - длъжностно лице, водило пропаганда за смяната на имената на българите мохамедани.

Хюсеин Караалил от с.Корница, Мухарем Барган от с.Корница, Салих Амидеин от с.Корница, Тефик Хаджи от с.Брезница и Исмаил Кальор от с.Брезница, жертви на събития случили се в Корница.

 Справката на прокуратурата опровергава фалшификациите в книгата на доц. Хюсеин Мемишоглу „Страници от историческото минало на помаците”. В нея се твърди за масови убийства в районите на градовете Доспат, Якоруда, Самоков във връзка със смяната на имента на българите мохамедани през 1972 г. Мемишоглу твърди: За периода 14.03.-18.03.1972 г. в гр.Доспат са загинали 278 души, в с.Барутин - 315 души и Триград 194 души. С  газ в планините са отровени хиляди помаци, като само около Смоков са открити труповете на 131 души. В язовира на град Доспат били изхвърлени приблизително 1850 трупа на помаци.

 Авторът се позовава на переодични издания от Република Турция. Опитът на прокуратурата да изиска копия за справка,срещат отказ от страна на южната ни съседка.

Хюсеин Мемишоглу е с двойно гражданство. Роден е в с. Каялоба, Кърджалийско. Постоянният му адрес е в Каялоба, но живее в Турция. Завършил е  история в Софийския университет ”Св.Климент Охридски”. Преподавал е във ВМЕИ-София. Бяга от България през 1988 г.

 Книгата на Мемишоглу се разпространява тайно в България. Преди пет години тя бе представена от „Балгьоч” на делегация на ДПС водена от Рушен Риза. Изданието също така е познато в Гърция. Раздавано е на наши мюсюлмани в Германия.

 По жалба на „Дружба Родина” е образувано досъдебно производство за насаждане на етническа и верска омраза.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Jo
    Johnf369
    0 -1
    13:30, 13 окт 2014
    coumadin valtrex interaction bggdeeefekfe
  • 2
    Jo
    Johnd919
    0 -2
    13:30, 13 окт 2014
    Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. Ill make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return. aaegkkabkacc
  • 3
    Бъ
    българин
    1 0
    14:53, 13 окт 2014
    Престанете с тези турци и да се махат от тук или да ги изритаме веднъж завинаги.който милее за българия а не да върти **** катко меестан доган и другите националисти да остане и моите уважения но на националистите дуспи по задниците им до границата .
  • 4
    Re
    Recep
    0 -2
    20:30, 13 окт 2014
    Ya mlyk be gyauri neshtastni. .
Последни новини