Методиевци отбелязаха юбилея на Джон Атанасов

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Кърджали отбеляза достойно в с. Бояджик, обл. Ямбол, юбилея на Джон Атанасов – бащата на компютъра
И тази учебна година започна с награди и отличия за възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Кърджали.
По повод 111 годишнината от рождението на именития откривател и учен с български произход Джон Атанасов и 41 години от решението на съда за признаване на неговия приоритет за създаване на компютъра, в Бояджик се проведе състезание по информационни технологии за ученици от V, VI,VII и VIII клас, носещо името на бележития българин. Надпреварата между най-добрите ученици от страната в сферите на информатиката и информационните технологии се състоя на 06.10.2014 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- с. Бояджик. Участниците, представили блестящо област Кърджали в състезанието “Джон Атанасов – бащата на компютъра”, са едни от най-добрите ученици в най-голямото основно училище в нашата област ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Това са Елван Мюмюн, Емре Бирол, Радослав Карагьозов и Христо Колчев от VI “а” клас. Техни ръководители в подготовката за състезанието бяха Яна Милушева и Нурджан Хабилова.
Ученическата надпревара за теоретични постижения и за разработки в практиката се проведе в три кръга в рамките на един състезателен ден. Изискванията за представяне и защита на презентация, решаване на тест за най-кратко време със задачи по предмета Информационни технологии от V, VI,VII и VIII клас, както и създаване на рисунка, свързана с училищния живот, народните обичаи и традиции, чрез програмата Paint, бяха изключително високи. Темата на презентацията “Моето бъдеще в България” учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Кърджали, развиха като представиха природните, археологическите и историко-културните красоти, дадености и забележителности на регион Кърджали.
В състезанието се включиха отбори от цялата страна. Всеки отбор представи мултимедийна презентация с много интересно предизвикателство на темата „Моето бъдеще в България”. Най-много аплодисменти от публиката получи продукцията на отбора от ОУ „Св. Св.Кирил и Методий”- Кърджали. Те именно събраха и най-много точки от другите два модула на състезанието и спечелиха златните медали като отбор.
Методиевци спечелиха четири златни медала, грамоти, награди, подаръци и много приятели от едноименното на тяхното училище в с. Бояджик. Те бяха отличени на две първи места - в кръга за теоретични знания “Решеване на тест” и за екипно представяне като най-сплотен отбор. Заеха две трети места – за представяне на мултимедийна презентация и създаване на рисунка.
На последвалото тържество пред паметника на Джон Атанасов в с. Бояджик по традиция бяха наградени учениците-участници в ежегодното състезание по информационни технологии „Джон Атанасов – бащата на компютъра”. Почетни грамоти за участие бяха връчени на всички ученици. На тържеството всички участници получиха отборни награди, които заедно с медалите бяха осигурени от общинска администрация Тунджа и поднесени от кмета на общината. За участниците бяха приготвени и много индивидуални награди.
От всички участници в ученическото състезание, гости и жители на с. Бояджик бяха поднесени много венци и цветя пред монументалния паметник на Джон Атанасов в центъра на селото. Поклон пред гения на Джон Атанасов поднесоха и организаторите – Община Тунджа, РИО на МОН, кметство с. Бояджик, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Бояджик и читалището в Бояджик,. Думи на почит към делото на откривателя и послания към децата и учениците, дошли на информационното състезание и на тържеството, отправиха местните управници в област Ямбол.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини