Взеха 630 хиляди на Роко, 2 милиона се губят мистериозно

Дойде ли най-накрая крахът на една фамилия от мутренския период, от която тръпнеше целият кърджалийски регион, питат се местните, след като властите „удариха” Ерджан Рашид-Роко. Наше репортерско разследване се опита да отговори на този въпрос.

В първите години на тъй наречената демокрация едно здраво момче-фукарийче от кърджалийското село Бели пласт колеше и бесеше в продължение на над 10 лета. Дори и показната акция срещу местния Цезар през 1997 г., когато барети на ЦСБОП, изпратени лично от тогавашния министър на МВР ген. Богомил Бонев, смляха от бой местния деребей, не го озапти и той продължи да си развява коня с бял байрак.

От няколко дни Ерджан Рашид-Роко отново е във фокуса на прожекторите, след като стана ясно тези дни, че негови имоти на стойност 630 000 лв. вече са разпродадени на търг от Националната агенция по приходите в Пловдив. Сред тях са ремонтна работилница и тракторна база в момчилградското село Сушево и нафтово стопанство, две оранжерии, склад и парокотелна инсталация в двора на бившето ТЗКС «Джебел басма”. Сред движимите пък са 15 тежкотоварни и леки автомобила, конфискувани заради това, че са били средство за извършване на контрабанда и нелегален трафик на хора.

А на продадените предмети от благородни метали биха завидели и Али Баба и четиридесетте му разбойника - 91 кг. сребро под формата на бижута и кюлчета, 4 кг. от най-скъпия метал на планетата - платина, във вид на намотки /може би защото така е по-лесно и незабелязано да бъдат продадени контрабандно/, както и 4,5 кила златни изделия. Още 11 килограма ювелирни изделия от благородни метали предстоят да бъдат оценени през октомври и след това предложени за продан от отдел «Държавни вземания” в НАП-Пловдив. Скъпоценностите са «арестувани” при опити контрабандно да бъдат изнесени от страната на ГКПП «Капитан Андреево” край Свиленград и конфискувани след това в полза да държавата.

На проведените досега общо 11 търга са се явили над 100 купувачи от цялата страна заради изгодните цени.

Разпродаденото се оценява на стойност 630 000 лв.

След като предишният председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Кушлев и неговият нов шеф Пламен Георгиев официално обявиха, че за периода от 1993 до 2006 г. Ерджан Рашид е придобил незаконно имущество за… над 2,5 млн. лв.

Репортерът на «ШОУ”, местни люде и статистици основателно си задават въпроса - откъде се появява тази огромна разлика и «дефицит” от близо 1,9 млн. лв.? Дали само инфлацията е «обезценила” досегашните имоти на Роко? Или има и нещо друго?... Дали на многобройните търгове - народното издание е фиксирало, че там твърде често участват подставени лица с предварителна уговорка помежду си, не се явяват и хора от ъндърграунда, които да наддават с левче от предварително обявената цена? А дали и самият Рашид не е изпратил свои агенти, всявайки страх и ужас? И така, почти на безценица, както той, така и останалите да се сдобиват с твърде скъпо движимо и недвижимо имущество?...

Навремето Комисията «Кушлев” изписа цял ферман, за да опише имотите на Роко, като в описанието участваха три столични и местни секретарки, заети нонстоп близо седмица. В момента изваденото на показ от НАП навярно е частица от всичко, натрупано от местния мутроолигарх. Никъде в бъдещите действия, които ще бъдат предприети, не става и реч за едни от най-крупните му недвижими имоти. Обявен ли е за продажба и кога някогашният му елитен за епохата на мутрите нощен бар «Париж”, разположен на централната търговска улица «Републиканска” в Кърджали? Какво ще стане с бившия му ресторант «Рибарска среща”, впоследствие тенденциозно прекръстен на «Евроазия”? Какво ще стане и с разкошната му вила в красивата местност «Ханчето”, Момчилградско, с дворно място от над 1000 дка? С луксозния му брокерски офис на първия етаж в бившия Окръжен кооперативен съюз, опасан от камери? С дружествените му дялове в «Еврофинанси ЕООД” и пр., и пр.?...

Бившият следовател Димитър Иванов прави пред «ШОУ” «дисекция” на «явлението Роко”: «Нека първо си зададем въпроса

кой създаде този човек?

ДС, разбира се! Както него, така и многобройната гвардия от мутри през този период. Не може ти да извадиш едно момче от калта от никому неизвестно кърджалийско село, учило-недоучило, което едва фъфли на български, а турският пък хептен не го знае, защото по този край се говори на особен вид диалект. И изведнъж този гол човек става… «бос”! Бившите тайни служби, изведнъж модифицирани в модерни, си търсеха точно такива послушни абдали. Дълго време се рових кой именно създаде «Митът Роко”, Страшилището, как това просто момче изведнъж стана тартор в града; кой и как го сближи дори и с главния прокурор на България Иван Татарчев - за него пък по-добре да не си отварям устата… Механизмът е прост - давам ти толкова и толкова пари в куфарче, осигурявам ти сфери на влияние, закрила от полицията и другите служби, ти си вършиш своето, както си знаеш, но не забравяй моят процент. А той е въпрос на уговорка. На 30-о число в края на месеца се срещаме на предварително уговореното тайно място, обикновено в сепаре, където наш човек предварително е проверил за «бръмбари”.

Знам и кой е вербувал Роко за мисията му по това време, но когато му дойде времето, ще разкажа повече. Ако съм още жив! По едно време бях и на митницата в Свиленград и там гледах как се пълнят партийните каси, навярно все още се пълнят. Механизмът е прост - от няколко ТИР-а с контрабандни стоки се взима едно куфарче с валута, прибрано от нарочен човек още на първото КПП в българска територия... Роко брутално, по най-зверския начин трупаше пачки - с рекет, с измама, с проституция, с контрабанда, с фалшификация и с още какво ли не. От време на време се самозабравяше, но като платен лакей се отчиташе до сантим. Това и го спаси, иначе отдавна да беше «полегнал” в гроба”, споделя ексследователят.

«Роко беше използван и изхвърлен като ненужна вещ

В момента се прави на психично болен, ту сърце го боли, ту нещо друго. И сестра му, врачката, не е наред. Единствено брат му, Ерсун, пребит за комар от циганската орда на Дале Али, които духнаха в Западна Европа и в момента и Интерпол не може да ги открие, остана сякаш малко с акъла си. Но фамилията Рашид вече никога няма да бъде това, което беше. И както е казано - лаком гъз глава затрива. Та те бяха уличени в убийство, проституция, в контрабанда, във фалшификация, в какви ли не земни грехове, омърсиха целия град в един период на надежди, за тях все още ще си спомняме като най-голямото страшилище на Родопа, но ето, че оцеляха! И нито един от тях не влезе в затвора! Напротив - стигнаха до… Страсбург! Добре, че пообосяха, и това е нещо, но явно не съвсем. Защото един-два милиона се губят. Сега, дали са ги скатали, или са си платили свободата и живота с тях, само те си знаят…”, коментира криминалист.

Кърджали,
Васил НЕДЕВ

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини