Колко мини в България могат да се превърнат в завод „Миджур”, проверяват Горубсо

Три дни изминаха след огромната трагедия в Горни Лом, при която след взрив в завода за утилизация на боеприпаси „Миджур” загинаха 15 души.

Макар и обществото да е наясно, че едва ли това е единственото предприятие, в което правилата не са спазени, шокиращ доклад на Главна инспекция по труда до бившия министър на труда и социалната политика Хасан Адемов показва, че дори документално положението в България е страшно. Докладът е на изпълнителния директор на Главна инспекция по труда инж. Румяна Матеева и засяга условията на работа в кажи-речи всички мини в страната, като е изготвен през миналата година.

Оказва се, че в куп мини в страната има неправилно съхранение на взривни вещества – без надзор и в съоръжения, които не са изградени по стандартизиран метод. На всичкото отгоре има и неправилно отчитане на взривните материали. Нарушители, според доклада на г-жа Матеева, са „Рудметал” АД, „Горубсо Златоград”АД и „Горубсо Мадан” АД. В рудниците за добив на метални руди „Горубсо Златоград” АД, „Лъки Инвест” АД, „Горубсо Мадан” АД и „Рудметал” АД, работодателите се възползват от разпоредбата на чл. 72 от Правилника по безопасността на труда при взривните работи, като се допуска съхраняване на взривни материали за денонощната потребност на рудник и не се осъществява контрол за разхода на взривни материали по работните места за всяка смяна, пише в доклада на Матеева. Проверките показват, че допускането на работниците до забоя след извършването на взривните работи не се документира писмено от началник-смените в „Гипс” АД и „Пирин Ораново” ЕООД.

В „Пирин Ораново” ЕООД е установено, че в паспорта за пробивно-взривните работи, по който се извършват взривните работи за добив на въглища при един от етапите при погасяването на лентите от една от галериите, не са определени вида и количеството на взривното вещество и броя, диаметъра и наклона на взривните дупки.

По отношение спазването на утвърдените паспорти е констатираното нарушение в рудник „Димов дол” при „Рудметал” АД, където при взривните работи се използват взривни вещества, различни от тези определени в паспорта.

И още заключения

Развитието на минните работи става в дълбочина при влошени фактори на работната среда, увеличаване на скалния натиск, затруднена вентилация, увеличаване на транспортните разстояния. Използваните технологии за добив са с висока степен на производствен риск, с много голям дял на ръчния труд. Производственият риск е висок при подземния добив на всички природни ресурси, но особено висок е във въглищните рудници и най-вече в категоризираните като опасни по метан и по внезапни изхвърляния на въглища и газ, по взривяемост на въглищния прах и тези, разработващи въглищни пластове, склонни към самозапалване.

Резултатите от проверките показват, че съществен проблем остава дейността по осигуряване на минно-спасителна дейност в подземните рудници. Разчита се основно на създадени доброволни минно-спасителни групи, но тези формирования в никакъв случай няма да могат да заменят напълно професионалните спасители от Минно-спасителна служба /МСС/.

Безопасност на труда

На практика такава в проверените 17 рудници както за добив на въглища, така и за добив на метални руди плюс добив на неметални материали и суровини, няма. Констатирани са 232 нарушения на нормативните изисквания за безопасност и здраве при работа, за отстраняването на които са дадени 228 задължителни за изпълнение предписания с кратък срок. 66% от нарушенията са свързани с безопасността на работното оборудване и технологичните процеси. Административни актове са връчени на 11 работодатели, на 8 длъжностни лица и на 7 работници.

Съвременно работно оборудване с малък дял на ръчен труд има само в “Челопеч Майнинг” ЕАД с.Челопеч, „Евроманган” АД, село Църква и донякъде рудник „Бабино” при „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, Перник.

В рудниците на „Горубсо Мадан” АД, “Лъки Инвест Говедарника” ЕООД и „Лъки Инвест Джурково” ЕООД е установено, че работодателите не предприемат мерки за ограничаване на достъпа до непроветрени, стари минни изработки и ликвидирани такива.

Не е спазено изискването за изграждане на заземяване и електрообезопасяване на някои от използваните в рудниците електрически съоръжения в „Мина Балкан 2000” ЕАД, „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, “Лъки Инвест Джурково” ЕООД, „Горубсо Златоград” АД, „Скални материали” АД и „Горубсо Мадан” АД. В „Пирин Ораново” ЕООД са отстранени от работа четирима електро-механошлосери, тъй като не притежават изискващата се квалификационна група по електробезопасност и не са преминали курс по устройството и ремонта на руднични взривозащитени електросъоръжения.

Проверени са следните мини и предприятия:

Въглищни предприятия: „Въгледобив Бобовдол” ЕООД, с два подземни рудника; „Пирин Ораново” ЕООД, с един подземен рудник и „Фундаментал” ООД – с един подземен рудник; Мина „Черно Море -Бургас” ЕАД – с един подземен рудник; ”Балкан-2000” АД – с един подземен рудник;

Предприятия за добив на метални руди: „Рудметал” АД – с един подземен рудник, „Горубсо Златоград” АД – с един подземен рудник с три участъка с големина на рудници, „Горубсо Мадан” АД с два подземни рудника, „Лъки Инвест Говедарника” ЕООД, „Лъки Инвест Джурково” ЕООД – с по един подземен рудник и „Върба – Батанци” АД в процес на подготовка за добив; ”Горубсо Кърджали” АД – с един подземен рудник; ”Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕООД – с един подземен рудник;

Предприятия за неметални материали и суровини: ”Н и Н Флуорит” ЕООД – с един подземен рудник; „Гипс” АД – с един подземен рудник; „Скални материали”АД с два рудника - „Вапцаров” за подземен добив на креда и „Изгорелица” за подземен добив на скални плочи;

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини