Осиновителите в България страдат от негативно отношение

Над 3000 са децата, които се нуждаят от осиновяване у нас, желаещите да осиновят, обаче, са два пъти по-малко.
Тези тревожни данни бяха изнесени в Националния информационен ден за осиновяването, организиран за първи път у нас, предаде БНР.

Първият Национален информационен ден за осиновяването се отбелязва днес у нас в 15 града, като по места се организират консултации за родители и осиновители.

Организатори са Българска асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО) и Националната мрежа на децата. В информационния ден се включват 19 центъра, предоставящи услуги в подкрепа на деца и семейства.

Според организаторите, над 2 милиона души в България са засегнати от въпросите на осиновяването - осиновени, осиновители, биологични родители, братя, сестри, баби и дядовци.

За международно осиновяване в регистрите през миналата година са вписани 707 деца, осиновени са 547, като най-много - 201, са осиновени от родители от САЩ. Основната цел на информационния ден беше да се променят обществените нагласи, което ще спомогне за разсиновяването на деца.

На срещата в Шумен беше обменена информация за подготовката на кандидат-осиновителите за посрещане на детето в семейството, техники и подходи, основно насочени към позитивното общуване и взаимодействие с осиновеното дете.

Негативното отношение на обществото към осиновяването е един от проблемите, с който трябва да се справят кандидат-осиновителите и осиновителите.

Много, много не споделяме, не казваме по принцип. Малко хора знаят за това нещо. Вече не се притесняваме, защото аз съм си решила за себе си, обясни една от майките.

Убедена съм, че към повечето осиновители обществото се отнася по следния начин - осиновили са си дете, за да има за какво да се грижат до определен момент, да осмислят живота си и след това да има кой да ги гледа. Това съм го чувала и съм го изпитала. Колкото и грозно да звучи, това е истината, коментира друга осиновителка.

Комплексът за социални услуги в Шумен продължава своята работа за обучение на кандидат-осиновители. Отворена остава и групата за взаимопомощ на осиновители.

Хелзинкският комитет: Има спад в осиновяванията

Има спад в осиновяванията в България, показа доклад на Българския хелзинкски комитет. Около 3800 деца продължават да живеят в специализирани домове.

Най-малък шанс за осиновяване имат децата с увреждания, обясни Десислава Симеонова от комитета.

По думите й намирането на семейства на осиновители на деца от домовете в някои случаи боксува заради бюрокрация - доста деца не са били вписани в регистрите за международно осиновяване.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини