Кърджалийци се обединиха в честването на Деня на независимостта

Раздирани от раздори заради предстоящите предсрочни парламентарни избори ,кърджалийци се обединиха пред Паметника на освободителите в честването на Деня на независимостта. Точно преди 106 г. на този ден княз Фердинанд излиза с манифест,  в който обединеното при Съединението кнажество е провъзгласено за царство. Манифестът е прочетен в ключовия за българската история храм „С.Четиридесет мъченици” в старопрестолната столица Търново.

  Днес кърджалийци отдадоха почит на всички българи,допринесли за извисяването на нацията.

  В словото си кметът на Кърджали Хасан Азис, подчерта че на този ден триумфира една справедлива за българския народ кауза. Европа е принудена да признае страната ни, като член на семейството на независимите държави. Дружно,решително и непоколебимо е защитено националното достойнство и самочувствие,отбеляза  градоначалникът. Той припомни и подкрепата на Русия,която първа признава новата независима държава. Нашата национална идея е успявала,когато сме имали силна воля да отстояваме националния интерес,каза още кметът. Той цитира българският държавник Александър Малинов:”На България и се пада да води българска политика”.

Хасан Азис завърши словото си с възгласът на Фердинанд при прокламирането на независимостта:”Да живее свободна и независима България!”

От името на институциите в града и на политически партии и кандидати за народни представители  пред Паметника на освободителите бяха поднесени венци и цветя.Звуча химна на Р България.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини