Зам.-министър: Възможна е нова газова криза

Зам.-министърът на икономиката Антон Павлов заяви, че е възможно газовата криза от 2009 г. да се повтори.
"С оглед ситуацията в Украйна, има предпоставки за нова газова криза", заяви Павлов по време на форума "Развитие и използване на природен газ в Дунавския регион".

По думите му единствените алтернативи на руските доставки са интерконекторът ни с Гърция и хранилището в Чирен.

Във връзка с това Павлов отчете, че изграждането на "Южен поток" е още повече обосновано, но подчерта, че газопроводът трябва да отговаря на европейските норми.

Зам.-министърът заяви, че доставки от Гърция за България са възможни само при пълно спиране на вноса от Русия, като цената ще бъде по-висока, а и количествата няма да са достатъчни.

До края на 2016 г. трябва да е готова интерконекторната връзка между Гърция и България, заяви още Павлов. Очаква се тази есен да бъде взето инвестиционно решение за проекта. При посещението на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан на 20 септември се очаква да бъдат договорени ранни доставки на азерски газ за България.

Москва: Нямаме намерение да спираме газа

На въпрос възможно ли е като отговор на европейските санкции Русия да спре газовите доставки за Европа руският зам.-министър на енергетиката Анатоли Яновски отговори, че не му е известно да има такива намерения.

Във връзка със санкциите на ЕС той заяви, че те в по-голяма степен вредят на Европа, отколкото на Русия.

"Южен поток" върви по график

Проектът "Южен поток" се реализира по график и замразените дейности по изграждането на газопровода в България няма да повлияят на сроковете за изпълнение на проекта, увери Яновски.

Първите доставки газ страната ни ще получи през 2015 г., а газопроводът ще достигне пълния си капацитет от 63 млрд. куб. м през 2018 г., допълни той.

Зам.-директорът на отдела за управление на проекти в "Газпром" Александър Сиромятин отбеляза, че разрешение на строеж на българска територия вече има, но е спряно заради жалби.

"Очаквам в близките месеци проблемите да бъдат разрешени", заяви Сиромятин.

Той отбеляза, че до 2016 г. у нас трябва да се построят само приемният терминал и 59 км газопровод (до компресорна станция "Провадия" - бел. ред.).

Преди дни "Газпром" внесе 100 млн. евро в капитала на компанията South Stream Transport - фирмата, строяща "Южен поток". Бордът на директорите на "Газпром" одобри на 10 септември внасянето на сумата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини