Винено –огнен обред представиха на Перперикон

С 40-минутен спектакъл и пироефекти започна церемонията по откриването на Археологичски комплекс Перперикон. Официално България има нов завършен обект от културно- историческия туризъм. Скалният град на траките снощи грейна с цялото си художествено осветление и с изградената алейна мрежа.Резерватът изцяло е направен като парк със стълбища и дървени пътеки, които позволяват по - добър достъп на посетителите. Тържеството започна с шествие от подножието на хълма към върха, където се намира античната твърдина. Факлоносци и млади момичета посрещнаха гостите, които поеха нагоре към Двореца. Преминавайки през централната порта и каменната улица, процесията спря до залата с олтара- сърцето на прочутото светилище на Дионис –Загрей, където древните траки извършвали т. нар. прорицания с огън и вино.
Инвестицията на Перперикон е на стойност 4 млн. лв., спечелени от община Кърджали по ОП "Регионално развитие". На откриването присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, вр. и. д. областен управител Назми Мюмюн, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, директорът на РИМ Даниела Коджаманова, проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа на археологическите проучвания. Специални поздравителни адреси до община Кърджали и екипа, реализирал проекта, изпратиха здравният министър д-р Мирослав Ненков и Евгения Раданова, министър на младежта и спорта.
Вицепремиерът Йордан Христосков призна, че е изненадан от това, което вижда и че неслучайно Перперикон се нарежда сред чудесата на България. „Роден съм в Тракия. Радвам се, че съм тук на това уникално историческо място. Трябва да се гордеем с тракийското изкуството и наследство по нашите земи”, сподели Христосков и поздрави община Кърджали, проф. Н.Овчаров и неговия екип за успешно приключилия европейски проект ”Перперикон-дом на богове и хора”. 
„За нас Перперикон е бил винаги пример за отношението ни към българската история, традиция и духовност. Перперикон е еталон и норма за предоставяне на туристическия продукт. Никъде у нас, нито на Балканите, нито в Европа може да се види място, което има такава магия и такова излъчване на древност, а чрез този проект ние го приближихме и до съвремието. Радваме се, че като съвременници можем да предадем на следващите поколения богатото наследство”, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. 
Градоначалникът благодари на проектанти и строители за добре свършената работа и подчерта голямото значение на проекта за социализация на археологическия комплекс, който ще привлича все повече туристи. 
„Българската държава от рано разбра значимостта на Перперикон и в рамките на 15 г. само за археологически проучвания бяха отпуснати 1,5 млн. лв. Заедно с европейския проект за 4 млн.лв. и средствата за изграждане на път, паркинг и павилиони са вложени приблизително общо 17-18 млн. лв.”, сподели пред присъстващите ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. Негово дело и на заместничката му археоложката Даниела Коджаманова, директор на РИМ Кърджали са и други обекти в региона - светилището край Татул, пещерата „Утроба”, крепостта „Моняк”, манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали. 
„Скалният град на траките има вече един различен вид. Перперикон се превърна в един от флагманите на културния туризъм в страната с повече от 250 хиляди посетители годишно. Той влезе във всички световни медии и класации. Известният британски пътешественик Филип Каргон включи преди години Перперикон в книгата си „От Сантяго де Компостела до Мачу Пикчу” редом с 50 сакрални места в света”, припомни Овчаров. 
По думите на професора тези оценки дават самочувствие на екипа да продължи работата на комплекса. Той сподели и идеята за създавана на музей на религиите на Перперикон.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини