Порошенко: Федерализация на Украйна няма да има

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че ще внесе в украинския парламент закон, който дава повече автономност на части от Източна Украйна, но ги запазва в състава на бившата съветска държава, предаде AFP.

„Не става и не може и да става въпрос за федерализация или някаква форма на отчуждаване на контролираните от сепаратисти региони", каза Порошенко на среща на кабинета на министрите. „Законът за временно самоуправление в отделни области на Донецк и Луганск им дава статут, който ще запази тези региони в Украйна”, добави той.

Петро Порошенко също така подписа закона за санкциите.

„Целта на законопроекта е защита на националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нейната икономическа самостоятелност, както и предотвратяването на нарушаването и възстановяването на нарушените права, свободи и законни интереси на гражданите на Украйна, обществото и държавата”, се казва в пояснителната записка към документа. Той предвижда възможността от въвеждане на над 20 вида санкции, включително прекратяване на транзита на енергоресурси и разширение на финансирането за украинските сили, участващи в спецоперации.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    Дядо Иван
    2 -1
    18:36, 10 сеп 2014
    Порошенко да мисли как ще обяснява на холандците и малоазийците защо и как им свали самолета! Да мисли как ще обяснява на семействата на хилядите загинали и хиляди ранени защо им натрапи тази безнадеждна война! Истина ви казвам- по-голям тапанар и идиот не съм виждал!
Последни новини