51% от шотландците са за независимост от Великобритания

Поддръжниците на независимостта на Шотландия за пръв път излязоха начело в социологическо проучване, публикувано в неделя, 11 дни преди референдума, в The Sunday Times.
Според сондажа на YouGov по поръчка на британското издание, делът на хората, които подкрепят независимостта и биха гласували с „да” на референдума, е 51%, докато против са 49%.

Въпреки че двупроцентовата преднина е в рамките на социологическата грешка, резултатите драматично увеличават залозите преди вота на 18 септември и дават ценен тласък на Шотландската национална партия и първия министър Алекс Салмънд.

The Sunday Times съобщава също, че кралица Елизабет ІІ „вече изпитва сериозно безпокойство” относно вота за независимост и е поискала да бъде ежедневно информирана по темата.

Правителството в Лондон, което се бори за запазването на 300-годишния съюз, се очаква да се съгласи на някои значителни компромиси в опит да отговори на удара.

Всеки вот за отделянето на Шотландия от състава на Обединеното кралство ще повдигне въпроси относно позицията на Великобритания в международната общност.

Шотландия представлява една трета от цялата територия на кралството и помещава британските ядрени оръжия, от които Шотландската национална партия е обещала да се отърве до 2020 г., ако бъде обявена независимост

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини