Отбелязваме 95 години от рождението на Николай Хайтов

През целия септември по Българското национално радио ще звучат записи от Златния фонд на радиото - прочит на произведения на Хайтов.

С фотографската изложба "Светът на Хайтов" в зала "Средец" на Министерството на културата ще бъде отбелязана 95-ата годишнина от рождението на писателя акад. Николай Хайтов. Това съобщи неговият син и председател на Фондацията "Памет" Здравец Хайтов на пресконференция в БТА.

В експозицията, която ще бъде открита на 15 септември и ще бъде отворена за посетители до 25 септември, намират място снимки на Хайтов от детските му години, фотографии на родителите му, кадри, запечатали пътешествията му в Родопите и годините му на чиракуване в Пловдив и в Асеновград. Включени са още осем снимки от Родопския край на фотографа Иво Хаджимишев и германската фотографка Барбара Кьопе. Изложбата ще бъде озвучена с аудио-запис, в който Хайтов чете четири от своите "Диви разкази".

Между 12 и 18 септември в кино "Одеон" ще бъдат показани при"вход свободен" седем филма по сценарии на именития ни писател. Киноседмицата ще бъде придружена и от изложба, която представя работни моменти по заснемането и плакати на филмите.

"Имаме идея да организираме среща на публиката с 10-те останали живи членове на творческите екипи зад тези седем филма - режисьори, актьори и оператори.", отбеляза Здравец Хайтов.

През целия септември по Българското национално радио ще звучат записи от Златния фонд на радиото - прочит на произведения на Хайтов от известни наши актьори и интервюта с писателя по различни проблеми. На 6, 7 и 8 септември в родното село на Хайтов - Яврово – ще се състои творческа работилница с участието на ученици от Националната художествена гимназия "Илия Петров".

Синът на писателя сподели, че, за да се разбере творчеството на баща му, човек трябва да усети атмосферата в родното му село.

"Голямата му болка беше пътешествието на хората от селото към града. Днес в родното му село живеят по-малко от 100 души, а последните 35 кози там вече са продадени.", каза Здравец Хайтов.

На 29 септември в БАН ще е премиерата на 11-я том от "Събрани съчинения" на акад. Николай Хайтов, издадени от ИК "Захарий Стоянов", посочи директорът на издателската къща Иван Гранитски. Той уточни, че непрекъснато се откриват нови писма и документи, свързани с писателя, които ще намерят място в следващите томове. По думите на Гранитски целият 17-томен корпус ще бъде издаден до пет години, когато ще се отбележи 100-годишнината от рождението на Хайтов.

Сред другите акценти от програмата са откриването на Седмицата на Старинния Пловдив с пътуващата изложба и прожекции "Николай Хайтов в българското кино" между 22 и 29 септември в Бялата къща, премиерата на книгата "Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски" на 30 септември в Пловдив и Седмицата на писателя в Асеновград "Светът на Хайтов в градската галерия между 27 септември и 3 октомври.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини