Наемат още 30 души по разкопките на Перперикон

Правителството одобри още 80 000 лева за продължаване на археологическите разкопки на Перперикон. Така общата сума с която ще разполага екипа на ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров става малко над 150 хиляди лева, съобщи самият той на пресконференция в Кърджали.
По думите му допълнителния трансфер от 80 000 лева е станал възможен след искане на община Кърджали, в чиято сметка ще бъдат преведени парите през следващата седмица.
„Допълнителната субсидия ще ни позволи да наемем още 30 човека, с които работниците на разкопките на Перперикон през тази година ще станат общо 75-80 души, а разкопките ще продължат и през октомври“, каза проф. Овчаров. Усилията му ще бъдат насочени към довършване на Акропола в Източната част на скалния град, където и в момента се работи усилено вече близо месец.
Две находки определи археологът като важни до този момент от тазгодишните разкопки. Едната е свързана с тюрбето /мавзолея/ на мюсюлманския военачалник и погребението на коня му в близост до него. Тази находка родила и идеята за реализиране на музей на открито като скелетите на мюсюлманския военачалник и коня му бъдат покрити с непробиваемо стъкло. Според Овчаров така експонирани находките щели да бъдат част от музей на религиите, експонати в които ще бъдат храмове на повече от 6 хиляди години, олтарите от бронзовата и ранно-желязната епохи, римският храм от III-IV век, базиликите от IV-VI век, църквата от XIII-XIV век и османският паметник от XIV век.
Другата находка, на която проф. Овчаров обърна внимание по време на пресконференцията, е разкритият гигантски кладенец с размери 1,8 на 1,8 метра, изсечен в скалите на около 5 метра от тюрбето. но до тюрбето, на пет метра от него започна да излиза някакъв гигантски кладенец, изсечен в скалите. В него били открити две сребърни венециански монети от края на XIV век, обеца с полускъпоценни камъни, бронзова брадва от XVII-XVI век преди Христа, бронзов кръст от VII-VIII век от иконоборческия период и сребърен кръст от XIII-XIV век.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини