Неутрализирана е престъпна група, занимавала се с изготвянето на фалшиви чужди документи (ВИДЕО)

Снимки: МВР

Разработката е стартирала след като в Пловдивската дирекция  на МВР постъпила оперативна информация за опит да бъде осъществена схема за преправяне на международни документи за самоличност (лични карти, шофьорски книжки, паспорти, както и за изготвяне на неистински парични знаци) и разпространението им. В хода на предприетите оперативни и издирвателни действия са установени участниците в престъпната дейност. Под ръководството на прокуратурата, последвало наблюдение на замесените в схемата, при което се изяснило, че е в ход поръчка на чуждестранни паспорти. Криминалистите проследили осъществените две срещи и в момент на печатане на документите на две места в Пловдив, под прикритието на легална печатна дейност, структурата била "ударена" и неутрализирана.
При претърсването на територията на печатните бази били открити 10 000 заготовки за изготвяне на неистински чужди паспорти. Целта била те да се доставят на територията на съседна държава и от там у нас да пристигнат чуждестранни граждани, представящи се за бежанци. По думите на  гл.секретар на МВР Светлозар Лазаров при операцията е предотвратена противозаконна дейност, която носи огромен риск за националната ни сигурност.
По данните, представени от директора на ОДП Пламен Узунов на 23 август са задържани девет човека, на шестима от които прокуратурата е повдигна обвинение по различни текстове от НК. В хода на процесуалните и следствени действия са иззети плаки, готови образци, различни заготовки, негативи и множество други веществени доказателства за осъществената престъпна дейност.
Според технически експерти иззетите веществени доказателства са с изключително високо качество на подготовка за изготвяне на неистински документи за самоличност, поясни районният прокурор Гергана Мутафова. Тя допълни, че за първи път е разкрита и заловена цялата група, свързана със съставяне на фалшиви документи. В хода на работата са повдигнати обвинения на всички участници в престъпната схема, които са български граждани.

Установен е поръчителят - 37-годишен мъж от пловдивско село, който е организирал плащането на готовите паспорти и ги е консултирал с клиенти в чужбина. По предварителни данни поръчката е била на стойност над 50 000 долара. Установен е и мъжът, организирал и набирал печатарите, техниката и наемането на печатните бази. Посредникът е и собственик на легална печатница, в която е осъществявана част от незаконната дейност. Той от своя страна е привлякъл и друг печатар, от чиито машини в събота са били свалени около 1500 листа с нанесени висококачествени водни знаци и допълнителни изображения на чужда държава. В момент на полагане на допълнителни знаци са били иззети и общо 16 плаки. По данни на присъствалите технически експерти, от 500 листа се произвеждат 1000 паспорта.
Извършени са 10 претърсвания и изземвания на огромно количество заготовки, доказващи разностранната дейност на групата, готови печати на различни държавни агенции, превозни билети на Държавно горско стопанство, ваучери за храна от различни държавни фирми, етикети за различни алкохолни напитки, печати и дипломи на университети, холограмни знаци за български документи за самоличност.
По случая в отдел "Икономическа полиция" е образувано досъдебно производство по чл. 308, ал. 7, във вр. ал. 2, вр. с ал. 1, чл. 234 и чл. 244 от НК.

ВИДЕО ПРЕСЦЕНТЪР МВР

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини