БНБ разреши на КТБ операции по погасяване на кредити

БНБ разреши на КТБ платежни операции и безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити.
Това съобщиха от пресцентъра на Българската народна банка.

На поставените под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и Търговска банка „Виктория” се позволява да извършват:

- Платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчители, когато съзадължеността или поръчителството са възникнали преди 01.06.2014 г.;

- Безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити.

Второто решение на БНБ указва на квесторите на банките, поставени под специален надзор, че при пълно погасяване на вземане по кредит следва да предприемат необходимите действия по заличаването на обезпеченията по кредита.

При частично погасяване на вземане по кредит, по който има повече от едно обезпечение, квесторите на банка, поставена под специален надзор, могат да предприемат необходимите действия за освобождаване на някое от обезпеченията само ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения, чийто размер се определя след извършване на тяхна актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита.

Прехвърляне на влогове е недопустимо

Освен това Управителният съвет на БНБ изразява становище, че прехвърляне на вземане по влог в банка, поставена под специален надзор, от титуляра на влога на друго лице, което има сметка в същата банка, може да бъде обявено за недействително поради заобикаляне размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или увреждане интересите на кредиторите.

Вчера омбудсманът Константин Пенчев обвини БНБ, че е абдикирала от задълженията си по казуса КТБ. Той заяви, че проблемът КТБ не е нито финансов, нито банков, а изцяло политически и може да бъде решен от политиците.

Експертният консултативен съвет по проблемите на КТБ, съставен от работодатели, синдикати и известни български финансисти, излезе със становище, че няма данни и факти, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини