И преподавателите, подкрепили студентската окупация, искат оттеглянето на Танов

Група на преподавателите, подкрепили протестите и студентската окупация, също поискаха оттегляне на Ваньо Танов от поста шеф на Агенция "Митници". В отворено писмо, публикувано във "Фейсбук" страницата им, те се обръщат към служебния премиер Георги Близнашки и финансовият министър Румен Порожанов с искане да назначат на това място "подходящ професионалист в сферата".

През тази седмица правителството назначи Танов за директор на митниците, защото по думите на министър-председателя той се е справял добре на поста, познава работата, а и правителството няма време да търси силна кандидатура. Той управлява агенцията между 2009 и 2013 г. по времето на правителството на Бойко Борисов. Решението на кабинета получи критики от "Протестна мрежа" и много граждани в социалната мрежа "Фейсбук", които дори организират протест тази вечер в София под мотото "Ало, Ваньо".

Част от преподавателите, подкрепили студентската окупация, беше и сегашният служебен министър на образованието Румяна Коларова.

"През съвсем наскоро изминалите около 400 дни управлението на страната беше безпрецедентно нелегитимно и вредоносно със своите действия, а една немалка част от българското общество живееше в постоянен протест и съпротива срещу олигархията, довела страната ни до това положение", пише в отвореното писмо, което не е подписано поименно.

Според тях разпускането на 42-то Народно събрание и назначаването на служебно правителство за подготовка на предсрочни парламентарни избори са били един добър знак за началото на дългия оздравителен процес, който България тепърва предстои да преживее.

"Затова отговорността на служебния кабинет е сериозна, а обществените очаквания към него са големи. В този смисъл повечето от нас са на мнение, че кандидатура като Ваньо Танов, пораждаща опасения и посрещана с подозрение от гражданското общество, отправя лош сигнал към всички, очакващи реални промени в страната ни и готови да работят за тях", продължава писмото.

След обсъждане и гласуване мнозинството от преподавателите са подкрепили апела за оттеглянето на Танов от поста директор на митниците и заменянето му с подходящ професионалист в сферата. "В името на принципите, за които протестирахме заедно през последната повече от една година", завършва писмото.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини