Берачите на боровинки: Умната в Швеция, дебнат измами

Българските граждани, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че в кралството съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка по време на пребиваването си и за завръщане в България, в случай че изпадне в трудна ситуация .

Преди заминаване всеки следва да се запознае и със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земи и условията за пребиваване на чужди граждани, за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация . Потенциалните работници трябва да са информирани, че част от прекупвачите на боровинки / които са както шведи, така и българи / извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени три пъти по ниски от реалните.

Липсата на предварително подсигурени нормални условия за живот и несигурността по отношение на добива и доходите, както и изискването прекупвачите  на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за това фирми, могат  да  поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат в България .

Затова преди заминаване, в интерес на своята сигурност, всеки сезонен работник е добре да предприеме следните действия :

Да проучи агенцията-посредник, която му предлага сезонна работа, като списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество, е поместен на електронната страница на Агенцията по заетостта.

Да се информира за работодателя, при когото отива на работа .

Да подпише трудов договор, изготвен както на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него .

Под никакъв предлог да не предава документите си за самоличност на трети лица .

Да се посъветва с Националната комисия за трафик на хора, Агенцията по заетостта и нейните подразделения по местоживеене относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина .

Да се погрижи да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и ако попадне в рискова ситуация, незабавно да се свърже с посолството и с местната полиция, за да му бъде оказана помощ .

Информация за  избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция  е публикувана и на двата електронни сайта на Агенцията по заетостта, които са общодостъпни.

Регионален пресцентър на МВР Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини