Нова къща за гости в Източните Родопи отваря официално врати

Нова къща за гости в Източните Родопи, част от мрежата „Новото тракийско злато“, отваря официално врати на 16 август 2014 (събота).

През 2010 г. Севда и Фети Али започнаха реконструкцията на фамилната си къща в селото си в с. Мъдрец на 14 км. от Кърджали и 5 км. от Перперикон, за да я превърнат в уютно и вече популярно място за отдих и селски туризъм в Родопите. Преустройството на къщата бе подпомогнато финансово от „Новото тракийско злато“.

Двамата са живели дълго време в Германия и Турция, а през 2007 се завръщат в родния си край и се захващат със селски туризъм. От девет години семейство Али стопанисва микроязовир „Мъдрец“, най-малкия язовир в Кърджалийския район, където предлагат на туристи и гости спортен риболов и разходка с лодка, незабравимо преживяване в горещите летни месеци. Една от атракциите е насладата на неповторимата природа на района от беседката в язовира.

Севда и Фети са страхотни кулинари и единствено при тях в Източните Родопи можете да опитате уникалния специалитет пъстърва на керемида в каменна пещ. Пъстървата върви с промоция – турско кафе и и десерт-изненада. Двамата са майстори и на агне в пещ, Севда е известна и с други кулинарни специалитети: сармички от лозови листа, къпана баница,турска баклава и гюзлеми на сач. Зеленчуците на масата на Севда и Фети са отгледани от тях в зеленчуковата им градина.

На официалното откриване на къщата на семейство Али гости и туристи ще могат да опитат от кулинарните им изкушения, както и да видят и да участват в две от атракциите, които предлагат: вадене на мед от кошерите им и правене на домашен айрян в дървено ведро.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини