Единствената в Европа колония от чапли привлича туристи от цял свят

В последните две-три години чапловата колония в Кърджали е място, което привлича много туристи. Градът е единственото място е Европа, в чиито център има колония от четири вида чапли и малки корморани. Дошлите в Източните Родопи заради лешоядите орнитотуристите не пропускат да видят и чапловата колония. Мястото край новия мост е като оазис в центъра на града, което впечатлява хората, интересуващи се от птици.

Колонията в центъра на Кърджали може да опустее, сигнализират еколози след почистването на района, където гнездят редките птици. Изсичат се дървета, а върбите върху които гнездят чаплите са изсъхнали. Така скоро няма да има къде да свиват гнездата си. Нивото на водата в блатото не трябва да е толкова високо, нужно е тя да се оттича. Но това не е било направено при строителството на Водното огледало. От Българското дружество за защита на птиците са притеснени, че Кърджали може да загуби чапловата си колония, което ще бъде признак на лошо управление.

Мястото, където са се настанили редките птици, е природна територия в рамките на града и изглежда на пръв поглед изоставена, защото не се поддържа като парк. Това се прави единствено с цел птиците да са в естествената си среда, обясняват от Българското дружество за защита на птиците. Заради това , че изглежда като изоставена територия кърджалийци изхвърлят боклуци там, което е неприятна гледка за преминаващите наблизо кърджалийции туристите.
За да опазят редките птици, включени в Червената книга, младите хора от Клуба по екология към читалище „Обединение" в Кърджали започнаха кампания местообитанието на чаплите да бъде обявено за общински резерват. Това обаче все още не се е случило. Ако е под общинска закрила така тези, които унищожават дърветата, стрелят по птиците или замърсяват, ще си понесат наказанията, категорични са природозащитниците.

Преди два години читалището работи и по проекта „За да останат чаплите в Кърджали – от мен зависи", финансиран по дарителската програма М-Тел Еко Грант. Засадиха фиданки, които не успяха да оцелеят. Разработиха и мултимедийна презентация за чапловата колония и нейните проблеми, които представиха пред свои връстници от кърджалийските училища.
Копирано от standartnews.com

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини