Газовата връзка с Гърция ще минава през Маказа и Кърджали

Общинските съветници в Кърджали единодушно подкрепиха предложението на кмета Хасан Азис интерконекторната газова връзка България-Гърция да преминава през територията на общината, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Докладната записка и предложението на кмета се превърнаха в категорично решение на съветниците на извънредната сесия днес следобед. За разлика от местните общинари, колегите им в общините Кирково и Момчилград в началото на юли т.г. настояха трасето на газопровода да бъде изместено заради претенциите на земеделски стопани, през имотите на които е планирано то да бъде изградено. Впоследствие обаче и те склониха на компромис, след като вече бившият вицепремиер Даниела Бобева пристигна на място и ги убеди в ползите от проекта.

С решение на МС от 14 юли 2009 г. обектът „Междусистемна газова връзка Гърция-България“ е обявен за обект с национално значение, а с друго решение – и за национален обект. Разрешението за изработването на ПУП и ПП /подробен устройствен и парцеларен планове/ за елементите на техническата инфраструктура е дадено от МРРБ през август 2010 г. Докладът по ОВОС е приет от МОСВ след обществено обсъждане в началото на 2013 г. С проекта се създава траен устройствен статут на елементи от техническата инфраструктура – преносен газопровод, който ще свърже националната преносна газопроводна система на Гърция в близост до град Комотини с тази на България при село Загоре, южно от Стара Загора. Избегнато е преминаването на трасето през защитени зони и гори. Проектът обхваща терени извън границите на урбанизираните територии на областите Кърджали, Хасково и Стара Загора. Началото му на българска земя е в близост до прохода Маказа, общата му дължина е 182 км, от които 31 км са в Гърция, а 151 км са у нас. Край Кърджали и Димитровград са предвидени станции за подаване на газ към близките градове.

Газопроводът ще се изгражда като подземен със стоманени тръби с външна фабрична изолация от трислоен полиетилен и минимално земно покритие от 1 метър. Освен трасето, в проекта са посочени и сервитутите от 2 по 15 метра в земеделски земи и 2 по 10 метра в горски територии, както и зоната за превантивна устройствена защита от 2 по 200 метра, в която се ограничава жилищното застрояване. Собствеността в сервитутната зона не се променя, но на собствениците се налагат ограничения при ползването. Последното условие всъщност предизвика недоволството и стотиците писмени възражения срещу маршрута на трасето от страна на собственици на земи. Обезщетяването на засегнатите собственици на земеделски земи и арендаторите за създадените трайни насаждения в общински поземлени имоти ще бъде за сметка на изпълнителя на обекта, решиха днес съветниците в Кърджали.

Председателят на групата на ГЕРБ Илия Илиев опита да измести дебата по основната точка на извънредната сесия днес, като настоя кметът Азис да даде ясни отговори за продължаващата месец криза с питейната вода в Кърджали, Момчилград и 35 села, които се снабдяват от язовир „Боровица“. Кметът подчерта, че „няма причини лично да влиза в хоровото пеене и политическите квалификации около водната криза“. Съоръженията са държавна собственост, поради това работи кризисен щаб при областния управител, контрира той. Няма водоноски, защото за все още неводоснабдените села в района никога не е имало, затова поех този риск, заяви Хасан в отговор на въпрос на БГНЕС защо не е обявено бедствено положение и защо не се осигурява чиста вода поне за пенсионерите и социално слабите. Председателят на групата на ДПС Расим Муса пък определи поставянето на темата като „предизборен гъдел“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини