Откриха коня на османския завоевател на Перперикон (видео)

Проф. Николай Овчаров показва открития скелет на кон, принадлежал на османския завоевател на

Конят на османския завоевател на Перперикон беше открит при стартиралите преди дни разкопки на археологическия комплекс край Кърджали. Археолози се натъкнали на животинския скелет в помещение, долепено до тюрбето на пълководеца от 14 век, открито преди 3 години."Най-вероятно завоевателят и конят му са загинали при битка и са били погребани един до друг", смята археологът проф. Овчаров. Като доказателство на думите си той посочва, че единият преден крак на коня е отрязан. Археологът обясни, че по време на битка пехотинците пресичали предните крака на конете, за да елиминират по този начин конниците.

"Досега няма описано погребение на османски пълководец с коня му", отбеляза проф. Овчаров. Според него в случая става въпрос по-скоро за номадска традиция.
Конят е дребен но с масивни кости. Археологът допуска, че породата му е близка до породата коне, използвана от Чингис хан. "Това обаче може да бъде твърдяно със сигурност едва след като се произвесат палеозоолозите", поясни археологът.

При разкриването на конския гроб е станало ясно, че животното е внесено в помещението на дървена тарга, от която са останали овъглено дърво и пирони. Край коня са отрити четирите му подкови, каменна бойна топка, монета, пръстен и парчета керамика от 14 век.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини