Кошмарът с питейната вода на Кърджали продължава

В и К в Кърджали съобщи вчера, че в събота и неделя ще се извърши масирана дезинфекция  на водопроводната мрежа, което е поредната акция за спасяването на питейната вода в язовир „Боровица“ от безпрецедентното й замърсяване, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Водата ще бъде с високо съдържание на хлор от 3.00 часа на 9 август до 3.00 часа на 10 август 2014 г., тя все още не е годна за пиене и готвене, може а се ползва за битови нужди, а потребителите са предупредени да очакват следващото съобщение. Междувременно търговските вериги и дистрибуторите на бутилирана минерална вода отчитат невиждани върхове в продажбите, а цената на маломерните бутилки бе рязко повишена. След анализи на проби от течащата вода по няколкото обществени чешми здравните инспектори наложиха забрана за ползването й. В парковете и градините обаче водата странно и опасно не беше спряна, а там целодневно играят деца. Питейните заведения не обявиха каква вода ползват за приготвянето на десетки хиляди кафета дневно, но и не въведоха специален режим или отмяна на сервирането им.

Решението за предстоящото хлориране е взето днес на срещата на директора на РЗИ д-р Светлана Николова и управителя на В и К инж.Кера Василева по повод кризата с качеството на питейната вода от централния водопровод от водохранилището, което захранва Кърджали, Момчилград и 35 села. Обсъдени са били последните микробиологични и физико-химични показатели на водата. Към момента те са близки до нормите по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция. Масираната дезинфекция на водопроводната мрежа ще бъде контролирана от инспекторите от Дирекция „Обществено здраве” в РЗИ. В събота ще бъдат взети за изследване водни проби от пунктовете в Кърджали, както и от входа и изхода на пречиствателната станция. Те ще бъдат обработени до 72 часа. След получаване на окончателните резултати, РЗИ ще уведоми институциите и населението за годността на водата съгласно стандартните норми.

Едва в края на втората седмица от старта на кошмара с питейната вода най-после започна почистването на тоновете дървесна маса, затлачили язовир „Боровица“. За да стане възможен стартът на акцията, първо са били изпуснати водите и така хранилището е спряло да прелива, а опасността от задръстване на преливника е била елиминирана. Екипите на В и К и на пожарната с участието на водолази признаха, че работата е изключително тежка, но акцията продължава и ще трае още поне 10 дни. През целия ден водолазите привързват дърветата, товарят ги на катамаран и лодка, и ги транспортират по вода на около 4 километра разстояние до работна площадка на брега на питейния язовир „Боровица”.

Десетки тонове дървесна маса бяха на път да задръстят преливника на язовира, който снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и 35 села, а така можеше да се срути стената му и той да стане негоден. Приливна вълна от 2,5 куб.метра в рамките на 10 часа е довлякла дървета с  диаметър до 50 см и дължина 10 метра с коренищата, пороите и получилото се забентване на реката е причината за бедствието, твърдят областният управител Бисер Николов и управителят на В и К Кера Василева. Според тях районът около питейното водохранилище е трудно достъпен и незаконната сеч е почти невъзможна, а поройните дъждове са повалили множеството изсъхнали дървета с огромни коренища. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини