Русия преговаря с Турция и Латинска Америка да замени храните на Запада

Броени часове след като президентът Владимир Путин нареди с указ да се ограничи или забрани вносът на определи храни от страните, наложили или присъединили се към санкции срещу Русия, властите обявиха, че започват преговори с Турция и страни от Латинска Америка за заместващ внос.

Указът влезе в сила незабавно, а списъкът със забранените продукти и суровини се очаква да бъде одобрен и оповестен от правителството в четвъртък. Той би трябвало да засегне САЩ, 28-те държави от ЕС, Япония, Канада, Австралия и Швейцария.

За 7 август са предвидени консултации с посланиците в Москва на Еквадор, Бразилия, Чили и временно управляващият от Аржентина, съобщава агенция "Интерфакс". На следващия ден Русия ще предложи на Турция да увеличи доставките си на плодове и зеленчуци, казва представител на регулатора Росселхознадзор.

От ведомството обявиха, че са увеличили броя на доставчиците от Бразилия на месо и млечна продукция, на които ще бъде позволено от четвътък да внасят сметана, сухо мляко, птиче, говеждо и свинско месо. Азърбайджан също е алтернатива за вноса на плодове.

Засега се обяснява, че основният принцип на контрасанкциите ще бъде първо да се увеличи качественото руско производство или да се замести вносът от друго направление. Забраните за засегнатите държави може да не бъдат пълни, а да се въведат квоти, обяснява официален представител пред "Ведомости". За физическите лица няма да се пречи да внасят храни за лично потребление.

Андрей Карпов, изпълнителен директор на Асоциацията на компаниите за търговия на дребно, смята, че на руските търговски вериги ще са им необходими 1-2 месеца за пълно преструктуриране на стоковите потоци и замяна на едни продукти с други.

Американците са внесли през 2013г. земеделски стоки за 1.3 млрд. долара с акцент предимно върху животновъдните продукти, като по официални данни от САЩ руският пазар за птиче месо е вторият по важност за страната след Мексико и поема 7-8% от експорта. ЕС е със силно място на млечната продукция - предимно от Дания, Финландия, Франция и балтийските републики. Русия е и най-големият експортен пазар за европейски плодове и зеленчуци - около 2 млрд. евро годишно.

Изчисления на "Ведомости" на основата на данни на руската митница за 2013г. на ЕС се падат 37% от вносното месо, 13% от рибите и морските дарове, 33% от продуктите с животински произход (мляко, яйца, мед), 30% от зеленчуците, 24% от плодовете, 39% от готовите продукти от месо и риба, 25% от напитките. Американците имат силни позиции в маслодайните продукти (18%) и месото (12%).

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини