Кабинетът ще се разплати с бизнеса

Йордан Христосков

Фирмите, които чакат пари от държавата, ще ги получат, увери социалният министър в служебното правителство Йордан Христосков по БНР. 
Правителството има амбиции да ускори заплащането за извършени работи на фирмите, за да може те да се разплатят със своите подизпълнители и работниците, посочи той.

В същото време министърът заяви, че има много фирми, където се забавя плащането на заплатите и заради това  Инспекцията по труда ще прави проверки и ще налага санкции, ако работниците не са получили парите си. 

Йордан Христосков потвърди, че днес заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов ще посетят бедстващите райони в област Враца. 

„Искаме на място да се уверим каква е ситуацията, да дадем кураж на хората“, коментира той. 

По думите му 325 лева, които ще получат пострадалите от наводнението, са първа помощ, която социалното министерство предлага за най-неотложното. 

„Парите са за купуване на храна, на лекарства, на дребна покъщнина, защото хората са загубили всичко. Те не са обезщетение за нанесените щети, а са само първа помощ“,разясни Христосков.

Досега социалните служби са приели 561 молби от пострадали, като очакванията са около 1150 семейства да имат нужда. 

„Ще организирам работата на социалните служби, така че тези молби да бъдат приети веднага и да бъдат обработени. По-нататък ще последват и други обезщетения и помощи“, обеща той.

Министърът увери, че ще се срещне с директорите на дирекциите за социално подпомагане и бюрата по труда, за да могат и хората, които са загубили личните си документи при потопа, също да получат помощи. 

Възможно най-бързо ще се подготвят документите, за да кандидатстваме и за европейска помощ. Важното е да подадем навреме апликациите, за да можем да разчитаме на тези средства, каза Христосков.

Според него е притеснителен фактът, че водата в Мизия се оттегля трудно и не могат да бъдат предприети санитарни мерки за дезинфекция.

„Това е втората линия, по която можем да помогнем - с работници по програмите на министерството. В момента са предоставени необходимите работници на кметовете, но вероятно ще има нужда от още около 250 работници. Естествено доброволците също могат да помогнат, защото трябва да се изчисти бързо тинята“, коментира още Христосков.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини