Шарани по кило плуват из Мизия

Не могат да ни заблудят, че дъждът ни удави, палят се местните.

Шарани по 1,5 кг плуват из наводнена Мизия. Това разказаха пред Нова тв вчера местните. Мъж, чиято къща е сред "пожалените" - водата ги е заляла само на две педи, показа и таранка, която е уловил, разчиствайки двора си. Друг пък сварил котка доволно да тича из люцерната с риба в уста. "Има скъсани язовири - няма как да дойдат шараните иначе", убедени са местните. "Не могат да ни заблудят, че това е вода от проливните дъждове само. 24 часа преди потопа не падна и капка дъжд", обясниха пред Нова тв оцелелите във водния ад. В същото време вчера от "Напоителни системи" бяха категорични, че нито са изпускани язовири в региона, нито има скъсани стени водоеми.

4 язовира "бомби" цъкат около Мизия. Водоемите, от които е възможно да стигнат големи количества вода до града, са 8. Те са разположени в общините Борован, Хайредин и Бяла Слатина и използват водите на реките Бързина, приток на Скът и самата Скът. Стената на нито един не е скъсана, няма и неконтролирано изпускани язовири, обяви инж. Валентин Славов, главен инженер на държавното дружество "Напоителни системи". В района няма водоем, който да се стопанисва от дружеството. Всички язовири са общинска собственост. 7 са преливали, но водата е следвала своето русло.

По 4 от водоемите има повреди, допълни инж. Славов. Те могат да застрашат населението, ако приливната вълна се повтори.

Потенциално опасeн е яз. "Малорад"

който трябва да бъде изваден от експлоатация. Рискови са още "Рогозен"-1 и "Гарвански геран". Язовирите са строени от 1948 до 1970 г. и имат голям мъртъв обем, което означава, че не могат да приемат големи количества вода. Само яз. "Бързина" не създава проблеми.

Корекции на река Скът има само при Мизия, защитни диги след града няма. Има прогнози за валежи и ново повишаване на нивото на реките в сряда и четвъртък. Това означава, че язовирите трябва да бъдат източени контролирано, за да се освободи обем за следващата вълна, уточняват специалистите.

Версията на експертите е, че водният ад в Мизия е отприщил приливна вълна, която се е образувала от дъждовете. За два дни са паднали по 140 л на кв. м. Това означава, че в района на Мизия са паднали по 140 000 куб. м на един кв. км. Тази вода остава на повърхността на земята, тъй като тя е напоена и не може да поема повече. Високо е и нивото на подпочвените води в Мизия.

Районната прокуратура в Оряхово се е самосезирала и е разпоредила извършването на спешна проверка за събиране на данни за извършено престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс - причиняване на наводнение по непредпазливост. Проверката е възложена на Областната дирекция на МВР във Враца, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение. Образувано е досъдебно производство за причиняване на наводнение по непредпазливост, съобщиха вчера от Окръжна прокуратура във Враца. Разследването трябва да изясни обстоятелствата, свързани с наводнението, като ще се установяват промените в речното корито на р. Скът, състоянието на язовирите на територия на Община Мизия. От държавното обвинение уточняват, че ще бъдат снети сведения от компетентните длъжностни лица, без да се съобщава кои са те. Ще бъде изискана и анализирана информация от "Напоителни системи" ЕАД, Басейнова дирекция по управление на водите "Дунавски район"-Плевен, Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен и други. Ако се открие виновен, то той ще носи отговорност за състоянието на язовирите и за липса на действия в ситуация на преливане.

Виновни могат да се окажат и общините които не са алармирали достатъчно убедително за опасността, които грози селищата им.

Същевременно Окръжна прокуратура-Враца образува две досъдебни производства - за смъртта на жертвата на водния ад с инициали В.Т.К от Мизия и за смъртта на първата жертва на наводненията - мъж, който отказал да напусне къщата си. Те засега са срещу неизвестен извършител. Така досъдебните производства стават три и вероятно ще бъдат обединени, твърдят от обвинението.

Д-р Кунчев: Може да плъзнат зарази

"Има опасност от епидемия в Мизия". Това призна вчера д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването (МЗ), цитиран от "Фокус". "Винаги, когато има някъде особено обширно наводнение, опасност има. Само че е въпрос на организация дали да й се даде шанс или не", каза Кунчев. И обясни, че липсата на канализация в Мизия вдига риска от разпространение на зарази. Както и удавените животни, чиито трупове плуват из наводнения град. Главният епидемиолог напомни, че от чешмите в Мизия не бива да се пие. "Тъй като са залети водни съоръжения и е проникнала вода в тях, ще трябва известен период от време, в който да се подава по-високо съдържание на хлор по системата, да се възстанови налягането на тръбите и чак след отрицателни микробиологични изследвания от страна на РЗИ ние ще разрешим ползването им, което обаче не значи, че няма да има вода", каза още д-р Кунчев.

Бебе проплака след кошмара

Никол е трето дете в семейството, мама и тати търсят квартира

Насред ада в Мизия блага вест върна надеждата на местните хора. Малката Никол се роди вчера в частна клиника в Плевен. Къщата на родителите й е наводнена при потопа в събота срещу неделя, съобщи БГНЕС. И сега майка й и татко й ще трябва да търсят квартира, където да подслонят трите си деца. Никол има 7-годишна кака и по-малък батко. Лекарите в Плевен се похвалиха, че момиченцето и майка й са добре и се възстановяват. Въпросът сега е един - къде ще живеят, щом ги изпишат.

 

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини