САЩ ”дълбоко обезпокоени” от руски военни учения

Правителството на САЩ е "дълбоко обезпокоено" от руските военни учения в Астраханска област, заяви Държавният департамент.
"Ние сме дълбоко обезпокоени от плановете на Русия да проведе тази седмица големи учения на военната авиация в район, който граничи с Украйна", каза говорителката на американското външно министерство Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

По думите й маневри "от този род са провокационни" и само могат да доведат до допълнително изостряне на напрежението на руско-украинската граница.

Русия обяви вчера, че на полигона Ашулук в Астраханска област са започнали планови учения на военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана, които ще продължат до 8 август.

Разстоянието от полигона Ашулук до руско-украинската граница е над 800 километра, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В ученията ще участват изтребители Су-27 и МиГ-31, най-новите многоцелеви руски изтребител-бомбардировачи Су-34, фронтови бомбардировачи Су-24 и хеликоптери Ми-8, Ми-24 и Ми-28Н от руския Западен и Централен военен окръг.

Ще се тренират поразяване на наземни и въздушни цели, както и реални и електронни изстрелвания на зенитни ракети. Освен това самолети-цистерни Ил-78 ще зареждат във въздуха изтребители МиГ-31 и изтребител-бомбардировачи Су-34, което ще увеличи полетното им време двойно до почти 8 часа. Ученията ще продължат до 8 август.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини