Над 1000 души ядоха кешкек в Башево

Въпреки дъждовното време повече от 1000 души от ардинското село Башево, околните села и изселници, пристигнали от Швеция, Кипър, Англия, Израел, Белгия, Португалия,

участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет.

На религиозната проява, която се провежда за дванадесети пореден път, бяха четени айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. 

59-годишната Нурие Ходжева от Швеция се е изселила през 1989 г. от Башево. Тя всяка година идва на мевлида заедно със семейството си. „Член съм на Червения кръст в Малмьо и искам лицата на всички жени по света да светят. В Швеция няма подобни мероприятия. Надявам се в най-близко време със съдействието на Червения кръст в Малмьо да осигуря хуманитарна помощ за хората от ардинския край”, казва Ходжева.

17-годишният Бени Мусаев е от Израел. Баща му е от Башево, а майка му е от Грузия, но от дълги годиин живеят в Тел Авив. „За пръв път идвам в родното село на баща ми. Селото е заобиколено с красива природа. При нас в Израел няма такава красота. Най-много ми хареса кешкекът”, сподели младежът.

Кметът на община Ардино Ресми Мурад и заместникът му Изет Шабан също уважиха мероприятието. Организатори са местните жители и изселническите сдружения за култура и приятелство „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул, Бурса и Измир.

Майстор-готвачите  Шабан Юсеин и Касим Фейзуллах приготвиха 19 казана кешкек – варено жито с телешко месо. Обредното животно бе осигурено от изселничката Зерегюл Адем от Бурса, а Раиф Мюмюн от Израел бе осигурил на всеки по кофичка айран. И тази година от вкусното ястие бе изпратено и до  потребителите на Защитеното жилище в Ардино. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъши.

Организаторите раздаваха на всеки специална шапка, химикал, запалка. Тази година присъстващите получиха и чанта с портмоне.

Кметът на Башево Мюрен Сали благодари на всички за тяхната помощ.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини