Центърът за обществена подкрепа в Ардино отбеляза 5 години от създаването си

Центърът за обществена подкрепа в Ардино навърши своите пет години. Годишнината се отбеляза с тържество в заседателната зала на общината. Сред официалните гости бяха кметът Ресми Мурад, директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Кърджали Нермин Мехмед, председателят на местния парламент Сезгин Байрям. Рожденният ден на Центъра за обществена подкрепа в Ардино бе почетен и от екипите на ЦОП в Момчилград, Джебел, Асеновград и Неделино.

„Следвайки мисията си да предоставя качествени социални услуги за осигуряване на благосъстоянието на детето за тези 5 години екипът е работил с над 270  деца и семейства. Центърът предоставя  широк спектър от услуги - социално и психологическо консултиране на деца, семейно консултиране, педагогическа подкрепа, посредничество и насочване, обучителни програми за децата от общността,  групова работа, информационни срещи и тренинги, мобилна работа, обучение на осиновители.

Когато посоката е напред и нагоре,  да стоиш на едно место е все едно да се връщаш назад-  гласи една сентенция. Затова нашият стремеж е центърът да се развива, да се усъвършенства, да се променя. Промяна  е ключова дума в социална работа- промяна в средата и  в човека. Затова нашият стремеж е центърът да се развива, да се усъвършенства, да се променя”. С тези думи директорът на Центъра за обществена подкрепа в Ардино Светла Семерджиева започна представянето на дейността на Центъра през петте години пред гостите.

В своето приветствие кметът Ресми Мурад заяви, че е привилегия човек да присъства на такъв юбилей. „Подкрепям всички социални идеи и инициативи на територията на общината. Това е видно от предоставените социални услуги в общината, които са общо девет на брой. Никога не трябва да се отказвате, това е вашата мисия. Винаги трябва да отстоявате, да проявявате упоритост, докато успеете. Да стоиш означава да изоставаш, да вървиш означава да си в час с времето, за да изпревариш времето трябва да тичаш.

„Ние трябва да бягаме всички заедно, за да изпреварваме времето, да сме в час с потребностите на обществото”, заяви Мурад. 

Директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в Кърджали Нермин Мехмед

поздрави екипа, който работи в центъра. „Когато всички хора са обединени на едно място и вървят в една посока винаги ще има развитие”, заяви Мехмед.

След тържеството Ресми Мурад и Нермин Мехмед откриха сензорна стая в сградата на Центъра за обществена подкрепа в Ардино. Специализиран кабинет за работа с деца с нарушения в развитието в т.ч. деца с нарушения от аутистичния спектър, с хиперкинетично разстройство, със специални образователни потребности и др.

Сензорната зала дава възможности и за психологическа работа с деца преживели насилие, деца с емоционални и поведенчески проблеми.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини