ГЕРБ иска извънредни правомощия за служебното правителство

Депутатите от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента предложение служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми, които впоследствие да се ратифицират от парламента.

Това бе едно от исканията на президента Росен Плевнелиев, изложени пред Народното събрание в петък. Тогава държавният глава настоя преди разпускането си народните представители да подкрепят актуализацията на бюджета, предложена от Министерския съвет, да решат "кадровия проблем" в БНБ и да разрешат на служебния кабинет да тегли международни заеми.

В мотивите, с които медиите разполагат, вносителите от ГЕРБ се аргументират с проблемите в приходната част, които влияят и върху възможностите за осигуряване на източници за разходните политики и натиск върху размера на дефицита.

Към това се прибавя финансовата криза през последните седмици, която също налагала да бъдат предвидени допълнителни буфери в държавния бюджет.

Освен с организацията на изборите, служебният кабинет ще трябва да решава въпросите на вътрешната и външната политика и, за да осъществява тези задачи, трябва да разполага с възможност да води преговори и да сключва заеми, посочват от ГЕРБ.

И добавят, че "в името на допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на НС" е необходимо това решение да бъде прието от депутатите.

Ако се наложи, служебният кабинет чрез такива заеми ще може да осигури пари за нормалното функциониране на общините, на здравната система и др., обясняват авторите на проекта.

Красимир Ангарски, икономически министър в служебното парвителство на Стефан Софиянски, припомни преди дни, че такива правомощия бяха дадени на служебния кабинет през 1997 г.

Ангарски коментира, че предложението на президента да се даде мандат на служебния кабинет да тегли външни заеми е добър вариант. Така ще има сигурност, че в случай на непредвидена нужда може да ползва външен заем, без да се налага свикване на Народно събрание, каза той.

От БСП коментираха, че това е опит за погазване на Конституцията.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини