Мюсюлманите честват Рамазан байрам

В ислямската религия трите празнични дни се приемат като дни на опрощение, на размисъл и равносметка, на помирение и на благодеяния.Празникът е известен още като Айд ал фитр, Ураз Байрам, Шекер Байрам или Кючук Байрам. С него се слага край на свещения месец за мюсюлманите Рамазан, в който те спазват строги пости през деня. У нас празничната молитва ще бъде отслужена в над 1200 джамии.
В ислямската религия трите празнични дни се приемат като дни на опрощение, на размисъл и равносметка, на помирение и на благодеяния.
Байрамът е връхната точка на духовността, която трябва да бъде постигната.
Най-късно до първия празничен ден, преди байрамската молитва, мюсюлманинът трябва да даде милостинята "фитре". Фитре е милостиня за здравето на човека, който я дава. В исляма много силно е залегнала социалната взаимопомощ. По време на свещения месец Рамазан заможните мюсюлмани трябва да дадат и задължителната милостиня "зекят". Зекят е дългът на заможния към нуждаещия се.
И двете милостини се дават преди празника на бедни мюсюлмани в нужда, за да могат и те да посрещнат Рамазан байрама по подобаващ начин. За бедни и нуждаещи се приемат тези, които имат прехрана само за ден, скитащи, хора с ниски доходи, сираци, вдовици, ученици, студенти.
Пророкът Мохамед казва, че усмивката също е милостиня.
Усмихвайки се човек дарява благодат на човека отсреща, който също отвръща с усмивка. Най-ценната милостиня е тази, която се дава от сърце. Показната милостиня или курбан нямат ефект, с тях не се печели благоволението на Всевишния.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини