Кметът на Кърджали е майстор на байрамските мекици,учи журналисти

Настъпи ли Рамазан Байрама в Кърджалийско замирисва на пържени мекици. Един от майсторите им,е не кой да е а кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. За това знаят всички, защото преди време той не само показа кулинарни умения публично, но ги и предаде на местната журналистическа гилдия.
Хасан Азис показа кулинарните си умения на центъра на село Опълченско при един от Байрамите. Той пристигна за да поздрави за празника местните жители. Завари кметицата на селото Басрие Хайрула и секретарката на кметството да пържат мекици за събралите се хора от Опълченско. Градоначалникът реши да покаже, че за него няма тайни в кулинарията. Той се захвана да пържи мекици пред слисаните погледи на селските жители. Кметът предаде уменията си и на журналисти от местни вестници и сайтове. Той даде указания как да се обръщат мекиците, как да се бодат с вилица и как да се изцеждат от олиото.
След това градоначалникът почерпи с ритуалната храна събраните местни жители.
Освен да пържи мекици градоначалникът на Кърджали умее да вари и фасул-чорба. Усвоил е рецептата от казармата.Демонстрира умения във военния ученически лагер в село Широко поле при честването на Международния ден на мира. Лично разсипа в чинията на ученици и гости чорбата.
Кметът на Кърджали добре борави с черпака. В деня Ашуре може да го видите на пазара до джамията да сипва на богомолците от свещената храна.
Освен две висши образования-по икономика и по строително инженерство, Хасан Азис има още много дипломи.
На 19 ноември 2010 г. стана шофьор на автобус и неколкократно провежда брифинги на колела с местните журналисти. Кметът не само управлява автобуса, но и коментира различните обекти, които общината изгражда по оперативни програми или по проекти,защитени пред правителството. Първият такъв брифинг бе през март 2011 г. Наскоро градоначалникът отново повози представителите на медиите за да им покаже извършеното по проекта за „Воден цикъл“ на Кърджали,предвиждащ нова канализация,водопроводи и пречиствателна станция.
Кметът се гордее , че има свидетелство и за управление на тежкотоварен камион. Споделя, че ако напусне кметския кабинет има професия, която може да го храни.
Хасан Азис умее да управлява и багер. Това той демонстрира по време на първите копки на изключително важни за Кърджали проекти като „Парк „Арпезос Север“, газификацията на града, Водния цикъл. Неизменно до него са енорийския свещеник отец Петър и райония мюфтия Бейхан Мехмед, с които е приятел.
На Йорданов ден градоначалникът празнува с християните на Кърджали. Той подкара скутер във Водното огледало, в който бе отец Петър.Свещеникът хвърли от борда на моторницата кръстът в река Арда, който младежи се опитаха да уловят.
Кметът не се страхува да кара моторница. От 6 години има капитанска книжка. Возил е журналистите с кораба „Клеопатра“ в язовир Кърджали.
Градоначалникът на Кърджали язди добре и велосипед. Той даде пример на участниците в Национален велопоход,който стартира в Кърджали. Хасан Азис предпочете да подкара колелото , вместо да изнася речи.
Мечтата на кмета на Кърджали е да полети. Със боен самолет. За сега все още няма документ за пилот, но не губи надежда. Наскоро в Кърджали в парк „Простор“ той уреди да бъде поставен боен „Миг“ 21. За децата на града той е една от обичаните атракции.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини