Обезщетенията за земите на газопровода - на два етапа

Вицепремиерът Бобева се срещна с местната власт за газовата връзка Гърция-България

Съгласуването на подробните устройствени планове и обезщетенията на собствениците на земи, засегнати от трасето на междусистемната газова връзка Гърция България доведоха вчера в Кърджали вицепремиера в оставка Даниела Бобева. Тя пристигна рано тази сутрин с представители на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, МРР, Националния експертен съвет по устройство на територията и проектантите на проекта. 
Срещата между тях и контактната група от общински съветници и кмета на общината инж. Хасан Азис бе договорена на 22 юли в столицата. 
В началото на срещата инж. Азис отново изрази подкрепата на всички свои колеги за реализирането на проекта. Основен акцент той постави върху въпроса с обезщетенията на собствениците на земи, попадащи по трасето на газовата връзка, в това число и на земите от общинския поземлен фонд. 
В подкрепа на собствениците притеснения изразиха председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа и председателят на групата съветници от ГЕРБ Илия Илиев.
Какво се случва с хората, които не са подали възражения или са собственици на земи, но живеят в чужбина, попитаха те. 
От отговора на експертите стана ясно, че независимо от формата на собственост на земята, тя ще бъде обезщетена по един и същи начин за всички. Това ще се случи на един по-късен етап, когато се сформира оценителна комисия, но не по рано от одобрението на подробните устройствени планове. 
„На този етап никой не може да се ангажира с конкретна цена, газопроводът преминава през 9 общини и всички те трябва да дадат своето одобрение чрез решения на общинските съвети. Финансовите компенсации ще се случат на два етапа. На първия етап те касаят сервитутното право, а на втория – самото изграждане на газопровода. Ще има равно третиране за всички”, заяви Даниела Бобева, подкрепена от експертите, присъстващи на срещата. Тя настоя за спешно одобряване на подробните устройствени планове за газовата връзка. „Иначе влизаме в рискова ситуация по отношение на 45 милиона, които ако се загубят, ще бъде оскъпен целия проект”, подчерта вицепремиерът в оставка. 
По време на срещата от страна на кмета инж. Хасан Азис бе изразено притеснението за нарушаването на пътната инфраструктура при строително-монтажните работи на газовата връзка и начина на възстановяването й. 
Според експерта в МРР Огнян Николов няма как да не бъдат възстановени пътните отсечки, пресечени от тръбата на газовата връзка. В този случай част от контрола е в ръцете на общините, които винаги имат думата, защото една тяхна жалба може да спре целия строеж, коментира още Николов.
Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева се ангажира в понеделник да бъдат изпратени писмени отговори на всички поставени въпроси в рамките на срещата с представителите на местната власт. 
След края на срещата Бобева отпътува за срещи в по същата тема в общините Момчилград и Кирково. Очаква се отново да се върне в Кърджали в 14.30, за да поздрави участниците в срещата на Националното сдружение на общините в България. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини