Майка на 3 деца в будна кома, прегазена на зебра

“Адът за нас настъпи на 3 февруари т.г. Жена ми излезе от вкъщи и така и не се върна. Видях как я вкарват на носилка в спешното отделение на университетската болница “Св. Георги”.

Това разказва пловдивчанинът Иван Стефанов, чиято съпруга Калина е била пометена от кола на пешеходна пътека в района на Аграрния университет. Оттогава е в будна кома. Семейството има три деца - Йоана, на 8 г., Павлина - 4, 8 г., и Калоян, на 3 г.

Във фаталния ден около 18 ч 35-годишната майка отивала при свекърва си. “Забави се и затова звъннах на мобилния телефон. Никой не вдигна. Втория път пак даде свободно. На третия се обади някаква жена. Обясни ми, че Калина е блъсната и се намира в болница”, връща се към кошмара Павлина Благоева.

Тя хукнала към сина си.Стефанов се разтреперал, като научил страшната новина. Думите на лекарите, че има опасност за живота на Калина, го хвърлили в шок.

“Казаха, че мозъкът е отекъл и е буквално син”, спомня си той. Месеци не му разрешавали да я види. През това време младата жена претърпяла няколко операции. Извадили далака, отворили черепа, за да отстранят хематом, сложили дихателна тръба.
Пуснали съпруга в отделението за първи път на Великден. “Влязох и взех да се оглеждам за Калина. Попитах докторите къде е. Отговориха ми, че е на леглото на метър от мен. Толкова беше променена, че не можах да я позная - отслабнала до неузнаваемост, с втренчен поглед в една точка”, казва Иван.

На 30 май я изписали. Клиничната пътека била само три месеца.

“Бях подготвил децата, че майка им ще спи дълго време с отворени очи, но ще се оправи. Казах им, че не бива да я тревожим и да я обичаме още по-силно”, обяснява съпругът. Първокласничката Йоана е неотлъчно до болната.

“Тя всичко разбира, само дето не може да говори”, споделя момиченцето. Сестричката Павлина и братчето Калоян също се гушкат до Калина и я галят по ръцете.

Грижите за нея изцяло са легнали на съпруга и свекървата. 48-годишният Иван е пенсионер по болест със 131 лв. Преди 3 г. получил масивен инфаркт и оттогава не може да работи. До нещастието с Калина семейството имало малка строителна фирма, която не вървяла заради кризата.

“Сега трябва да плащаме за всички медицински процедури. При нея всеки ден идват различни специалисти”, обяснява Стефанов. Той е дълбоко признателен на хората, които ги подкрепят. Община Пловдив им отпуснала 1000 лева и е предоставила жилище, за което наемът е 35 лв. Две фирми от града ги обзавели с мебели. От БЧК дали 200 лв. на фамилията и ги снабдяват с памперси.

“Голяма помощ, включително и финансова, получавам от адвокат Любомир Георгиев от столицата, когото помолих да движи делото срещу застрахователя на шофьора, ударил жена ми”, добавя Иван.

В Софийския градски съд е заведен граждански иск за 1 милион лева обезщетение.
“Тази сума не компенсира загубите на семейството. Калина не е пълноценна майка и съпруга. Уврежданията са тежки и не може да се възстанови напълно”, коментира адвокат Георгиев. Той представляваше в съда и Мануела Горсова, прегазена от фигуриста Максим Стависки.

Според съдебномедицинската експертиза Калина е получила множество травми вследствие на удара от автомобила - контузия на мозъка и гръдния кош, 5 фрактури,
двустранен пневмоторакс.

“Може ли тези увреждания да са станали при скорост 45 км/ч на реното, което я е захвърлило на 8-9 метра?”, недоумява Иван. Той не вярва и на заключението на специалистите, че жена му е закачена от огледалото на въпросния автомобил.

Автоекспертизата ще бъде един от основните документи по делото срещу застрахователната компания на шофьора на реното Милко Драганов.

“Сблъскахме се с невероятни трудности при завеждане на иска. Тъй като Калина е в будна кома, трябваше Иван да има временно попечителство над нея. По закон това става с решение на окръжния съд по местоживеене. До първото заседание по подобни дела минават минимум 6 месеца”, каза адвокат Георгиев.

Той се е възползвал от разпоредба в Семейния кодекс, която дава възможност общината да даде удостоверение за попечителство. Седем дни чакали документа.

"Там дори и не знаеха, че в Семейния кодекс е залегнала такава процедура. В практиката си съм имал доста случаи, когато чиновници са отказвали да издадат удостоверението”, посочва юристът. Според него близките на пострадалите при т.нар. непозволено увреждане трябва да имат право на попечителство по закон и с това да се занимават общините, тъй като съдилищата са претрупани.

Другият проблем се оказала държавната такса, която Иван бил длъжен да внесе - 40 000 лв.

“На практика у нас само богаташите могат да водят дела срещу застрахователите за много пари, тъй като таксата е пропорционална на претендираното обезщетение”, смята адвокат Георгиев. Той успял да освободи Стефанов от непосилната сума - многодетният баща попълнил декларация, че има ниски доходи.

“За половината съдии в България обаче тя се оказва недостатъчна и се изискват различни документи в кратък срок за доказване на материалното състояние”, обяснява адвокатът. Според него и тук се налага промяна в закона.

“Ако човекът спечели, в 99 процента от случаите става длъжник на компанията. Това се получава, когато искът не е удовлетворен от съда в пълния размер. Върху отхвърлената сума физическото лице плаща разходите на застрахователя за юридическите услуги”, посочва Георгиев.

Хонорарите на правистите на компаниите са високи и често хората не са в състояние да ги платят. Стига се дори до завеждане на изпълнителни дела срещу пострадали от катастрофи и опис на имуществото им.

“Най-голямото безумие е, че след присъждане на обезщетение попечителят не може да изтегли свободно парите. Иван трябва да иска разрешение от брачна колегия на съда за одобрение на направените разходи за лечение на Калина”, казва правистът. На практика магистратите преценяват дали харчовете са необходими.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини