Три щъркелчета носят щастие на собствениците на нова къща

Двойката щъркели, които живеят в гнездото, разположено върху комина на новостроящата се къща за гости близо до Общинския музей в града вече има ново поколение. Според местните жители трите малки щъркелчета се появили на бял свят в началото на юни, но за много кратко време са поотраснали. В момента обаче петчленното семейство трудно се побира в гнездото. Всеки ден двамата родители носят храна на рожбите си. Принудени са обаче да спят върху околните комини на местната болница и бившия хлебозавод. Скоро и малките ще тръгнат да търсят храна по ливадите на близките села Правдолюб, Дядовци и Кроячево.

Местните жители споделиха, че увеличението на семейството на щъркелите говори за спокойствието у птиците и възможността им да намерят храна в района.

„Хубаво е младите хора да се поучат от тези толкова интелигентни и красиви птици, които отглеждат своето поколение тук и да не бързат да бягат в чужбина. Всеки може да потърси своя път в родния си край, за да открие своето място в живота”, казват местните хора в Ардино.

В народните поверия се смята, че щъркелите носят семеен уют и щастие за дома, над който гнездят. Символ са на плодородието и родителските грижи.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини