В отсъствието на ГЕРБ левицата бламира кабинета за актуализацията на бюджета

БСП бламира правителството си за актуализацията на държавния бюджет, с която се предлага увеличаване на тавана на държавния дълг. С гласовете "против" и "въздържал се" на социалистите три парламентарни комисии - бюджетната, здравната и икономическата, отхвърлиха на първо четене предложението на кабинета. Левицата подкрепи само увеличаване на приходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв., които да се отразят в републиканския бюджет.

БСП успя да бойкотира правителството благодарение на отсъствието на депутатите на ГЕРБ от заседанията. Основният аргумент на левицата е, че с увеличаване на дефицита всъщност признават провал на управлението си, което ще се използва от опонентите им в предизборната кампания. В същото време социалистите са против да се актуализира бюджетът заради Корпоративна търговска банка (КТБ), преди да се постигне съгласие за схемата, по която ще се решава казусът. Според тях средства за Фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да осигури депозитите в банката до 100 хил. евро, могат да дойдат от фискалния резерв, в който по техни данни имало 6 млрд. лв.

Докато траеше заседанието на комисиите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си. След срещата с тях обяви пред журналисти, че не иска да обира "нито пасивите, нито активите" на сегашното управление. И че няма да подкрепи предложената от кабинета актуализация. От думите му се разбра, че е ядосан на заглавията в медиите, че ГЕРБ и ДПС са одобрили заедно банковата цензура. Нашите избиратели не искат да ни пришиват нито към БСП, нито към ДПС, каза той. И призова управляващите да потърсят подкрепата на "Атака" за актуализацията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини