Москва ще активира съветска разунавателна база в Куба

Русия тихомълком е постигнала временно споразумение с Куба за откриването наново на нейна база от съветско време на острова, от която шпионираше САЩ.

Това заяви днес източник от руските служби за сигурност, цитиран от Ройтерс и БТА.

Източникът потвърди съобщението на вестник "Комерсант" за постигната принципна договорка по време на посещението на президента Владимир Путин миналата седмица в Хавана.

По думите  на служителя "е одобрено рамковото споразумение".

Това съобщение идва по време, когато отношенията между Москва и Вашингтон са в най-тежката си криза от времето на Студената война, отбелязва  Ройтерс.

Агенцията припомни, че разгара на Студената война базата в  Лурдес край столицата Хавана имаше персонал от 3000 човека и беше най-големият разузнавателен център на СССР в чужбина.

Базата, отстояща на 250 км от Флорида, събираше разузнавателна  информация чрез радиосигнали и комуникираше с руски плавателни  съдове. През 2001 г. Кремъл закри обекта в Лурдес по финансови  съображения.

Според публикацията на "Комерсант" консултациите за неговото активиране са започнали още преди няколко години, но  са се задълбочили тази година, когато отношенията със САЩ се влошиха заради кризата в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини