Отровни турски препарати се продават по сергии в Кърджали

Областната дирекция по безопасността на храните в Кърджали започна масови проверки заради вноса и употребата на опасни и канцерогенни препарати за растителна защита, внасяни нелегално от Турция. Те се използват масово заради по-ниските цени и внушенията, че са по-ефективни от продаваните в България.

Препаратите се продават дори на сергиите по селските панаири, а вносът им става нелегално от пътуващи „куфарни” търговци. Има случаи, когато земеделски производители се организират и изпращат един от тях да напазарува в турските агромагазини. Най-често се купуват хербициди за борба с плевелите в житата и нивите с рапица. Те обаче се използват и в овощните градини и зеленчуците, а това е много опасно, защото могат да доведат до тежки интоксикации на хората, които ще си купят от тази продукция.

Препаратите от Турция са забранени у нас, защото са вредни за здравето и дори имат канцерогенен ефект. Много от хербицидите например остават в плодовете и зеленчуците и могат да причинят отравяния, каза директор на ОДБХ Георги Грозев. Според него най-опасното е, че активните съставки на препаратите не са изследвани у нас и не се знае как влият на човешкия организъм. Други пък са забранени категорично за ползване, но земеделците пръскат с тях.

Сред внасяните в Кърджали препарати са Вофатокс, инсектицид, забранен от 30 години за употреба у нас и Трифуралин, хербицид ,също забранен преди 30 години. Специалистите са скептични относно твърденията, че турските препарати са по-ефективни. Много често съдържанието на активните вещества в тях е по-ниско от това в продаваните у нас препарати и за да се постигне желания ефект трябва да се използват по-големи количества. „Евтиното излиза по-скъпо", коментират агрономи в Кърджали.

Проверките на специалистите от Дирекцията по безопасност на храните обхващат всички селскостопански аптеки и тържищата в областта. Проверяват се и производители на земеделска продукция. Много често следите от употребата на забранени или нелицензирани у нас препарати остават в растенията и след вземането на проби се установява с какво са били пръскани те. Глобите са от 3 600 до 6 000 лева. В Дирекцията по безопасността на храните в Кърджали вече има склад с конфискувани опасни препарати.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини