Цветан Василев изтеглил 208 млн. лв. с разписка ден преди квесторите да влязат в КТБ

Депозитите на граждани и фирми в КТБ ще бъдат прехвърлени в банка Креди Агрикол, която ще бъде одържавена. Ще бъдат гарантирани всички депозити, освен тези на Цветан Василев. Това стана ясно от пресконференция в БНБ. Креди Агрикол е много добре управлявана банка, установила проверката на националния трезор. Банката, която преди месеци беше придобита от Цветан Василев, вече одържавена, ще отвори на 21 юли. Ще бъде сменено името й - вероятно на Българска търговска банка.

Проверката е установила, че един ден преди да влязат квесторите в КТБ Цветан Василев е изтеглил на каса с разписка чрез трето лице 208 млн. лв. в еврови банкноти.

Освен това около избухването на скандала и първата и единствена пресконференция на изпълнителните директори на КТБ пак през трето лице и пак чрез разписки били изтеглени около 1 млрд. лв.

3,5 млрд. лв от раздадените кредити са с непълни досиета и има съмнение, че кредитните досиета са били унищожавани непосредствено преди влизането на квесторите . 

Ще бъде отнет лицензът на Корпоративна търговска банка, а привилигировани кредитори ще бъдат държавата и Фондът за гарантиране на влоговете. В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Според дадената от Искров информация чрез трето лице мажоритарният собственик  Цветан Василев е изтеглил в брой само срещу разписка  близо 205 887 223 лева на 19 юни. На следващия ден ръководството на банката поиска БНБ да я постави под специален надзор. 

Независимите одитори са установили, че в КТБ са са били предприемани действия, меко казано, несъвместими с добрите практики, каза Искров, цитиран от БТА.

Установена е липсата на 3.5 млрд. лв. и именно затова, по думите на управителя на БНБ, първоначалният план за оздравяване на банката се променя.  

Докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини