Местан: След изборите въпросът ще е кого ще подкрепи ДПС

Кой е казал, че ДПС и БСП са обречени завинаги един за друг, ДПС не е застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана, заяви Лютви Местан.
Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДПС коментира каква ще бъде политическата конфигурация след предсрочните избори:

"Ние сме в положение на подкрепяща партия и след изборите може да е по-актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед интересите на България, на гражданското общество и на базовите ценности на българската демокрация".

Той подчерта, че малките партии подкрепят и ДПС носи участта на всички либерални партии по света да бъдат подкрепящи.

На въпрос дали могат да се очакват „целувки” с Бойко Борисов, Местан отговори, че кафето не е равно на прегръдка или на целувка. Когато се говорело за подкрепа, с пиенето на кафе от ДПС тогава дали своя принос да се ускори процесът към вярното решение на политическата ситуация.

Местан попита кой е казал, че ДПС и БСП са скачени и добави, че ДПС е центристка партия и са отворени за диалог с партиите от демократичния спектър.

„В един миг човек би могъл да си помисли, че някой вижда ДПС в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС обаче не може да бъде поставена в това положението, ДПС знае своята стойност, своята идентичност, ДПС знае от кои ценности не може да отстъпи. Понеже е трета политическа сила", каза още Местан.

Според него напоследък сме свидетели на една много "мила надпревара на заклинанията" кой по-силно се разграничава от ДПС, кой по-яростно ще изрече заклинанието: „Никога с ДПС”.

"Как ще ги разпознаем тези партии? Те изглежда нямат друг признак на идентичност освен разграничението от ДПС”, добави Местан.

По думите му, ако само една партия твърдяла това, това би била партията анти-ДПС, но подобни заклинания се чували и от ляво, и от дясно.

Накрая Местан обобщи, че две неща са ясни. Първото - България не трябва да се връща към отречени модели на управление, като проблематични коалиции. Той дори призна, че "до някаква степен" приема, това, което медиите твърдяли една година - че и сегашната е такава, но това бил вотът на избирателите.Второто ясно нещо - България да не се връща към авторитарни модели на управление, отречени от гражданите. Лидерът на ДПС не уточни кого има предвид.

По-рано ГЕРБ изпълни заканата си да не осигури кворум до оставката на правителството и парламентът няма да работи днес.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини