Народните избраници с надници и при провалени заседания

1 948 895 лева ще струва на данъкоплатеца инатът на депутатите, които ще провалят работата на парламента до края на юли. Кворум се очаква да има само за оставката на кабинета. Дотогава обаче парламентът ще харчи пари. Депутатите, които се регистрират в залата, получават надница за деня дори заседанието да се провали поради липса на кворум, пише „Труд".

Припомняме, вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му няма да участват в заседанията. Преди това подобно решение взе и парламентарната група от „Атака".

149 915 лв. струва на бюджета един пленарен ден на парламента. Това изчислява изданието на база разходите за 2013 г. Дори да се приспаднат надниците на депутатите-бегълци, има твърди разходи за размножаване на документи, заплати на чиновници и други.

Тъй като до края на юли има 13 пленарни дни, които са в сряда, четвъртък и петък, разходите за тях стават 1 948 895 лева.

Непленарен, но работен за администрацията ден, ни вкарва в 86 746 лв. разходи. До края на месеца има 8 непленарни работни дни. Администрацията работи от понеделник до петък, независимо от това събират ли се депутатите или не.

По правилник парламентът е във ваканция през август. Така на бюджета поне ще бъдат спестени пари за 2 пленарни дни до 6 август, за когато президентът Росен Плевнелиев е планирал да разпусне депутатите, уточнява още изданието.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини