Изселник съгради чешма в Хромица, за да почете съпругата си

Нова чешма за хаир отбива пътниците, поели към живописното ардинско село Хромица. Тя е изградена от изселника Ракиф Юзгюр в памет на покойната си съпруга Шефика Юзгюр от Малка Ябълка. На нея има надпис на турски език „Чешма за снахата Шефика”.

„Реших на мястото на „стария пънар”, който се намира близо до моята родна къща

да изградя чешма „за хаир”. Досега водата течеше напразно и никой не я използваше, а сега вече е на бял свят. Водата дава живот. От нея пият както хората, така и животните.

Нека комшиите да ни споменават с добро”, казва Юзгюр и допълва, че има намерение в близко време да изгради и беседка с навес, за да може всеки минаващ от там да си почине и да се наслади на невероятната красота на природата, която заобикаля Хромица. Възнамерява около чешмата да засади и плодни дръвчета. Той заяви още, че след извършените химически и микробиологични изследвания за качеството на водата в Регионалната здравна инспекция в Кърджали, резултатите отговарят на изискванията за годност на водата.

Ракиф Юзгюр е роден на 16 март 1935 г. в Млечино. Завършил е Учителският институт в Хасково със специалности турски и френски език, литература, физическо възпитание и трудово обучение. Има над 25 години трудов стаж като учител в Горно Прахово, Млечино, Брезен, Хромица, Бойно и Ябълковец. Негово възпитаници са много доктори, учители, инженери, зъболекари, медицински сестри, с които се гордее.

През 1989 година заедно със семейството си се изселват в Турция. Има четири дъщери, три от които живеят и работят в южната ни съседка и над 10 внуци и правнуци.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини