Кърджалийци учат за спасители тук, спасяват давещи се в Турция

Кърджалийци завършат курсове за спасители в родния си град, но спасяват давещи се по турското Средиземноморие заради по високото заплащане. Нашите са привлечени от добрите условия, които им предоставят в южната съседка. За много от тях не съществува и езикова бариера.Това научи Кърджали бг вести.

От началото на тази година в Кърджали са проведени два курса. Единият е за спасители на басейни,който са завършили 11 души, а другия за морски спасители,който са изкарали 7 души. В момента върви набирането на кандидати за нов курс. Това съобщи за Кърджали бг вести Пламен Латунов, специалист-мениджмънт по бедствия и водно спасяване към БЧК.

  Изискванията за да се запишете за спасител за басейн е да можете да преплувате 50 м.свободен стил за една минута. Морските спасители трябва да плуват 100 метра свободен стил за минута и петдесет секунди.

 Курсовете в Кърджали се водят от известния спортен деятел Тодор Радев. За да придобиете правоспособност за басейн трябва да заплатите 221 лева. За морски спасител курса е по-скъп.

   В Кърджалийско недостига на спосители е хроничен. Завършилите курсове отиват или на нашето Черноморие или в чужбина. Сайтовете са изпълнени с примамливи оферти на курорти и хотелиери. Има дори от Холандия. Много се ценят нашенци в САЩ. Възпитаник на школата по водна топка в Кърджали е спасител в Маями. Заплатата му е 4000 долара.

В същото време във Варна нашите кадри получават едва 800 лева. Хотелите обещават безплатно спане и храна,но тава не се оказва достатъчна примамка. Заплащането на южното Черноморие съще не е примамливо. Варира от 600 до 800 лева на месец.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини