По време на постите будят мюсюлмани за закуска с тъпан

Стара традиция, характерна за мюсюлманските религиозни празници в Източните Родопи, е съхранена в Ардинската община – тъпан бие преди изгрев слънце пред къщите и буди стопаните за закуска, предаде кореспондентът на БГНЕС за Кърджалийска област. В събота започна месецът Рамазан, през който на изповядващите исляма се полага единствено сутрешна закуска /сахур/ в тъмна доба чак до залез слънце, плътските удоволствия са под забрана. Говеенето през деня изключва всякаква храна, не се приемат никакви течности, дори вода. „Във всяко село в община Ардино има специално избрани рамазански тъпанджии, докато в кварталите и махалите на града те са само двама. Рано сутрин човекът с тъпана обикаля и думка пред къщите на мюсюлманите, бие силно и не си тръгва, докато не види да светва лампа“, разказва общинският служител Гюнер Шукри. Гръмкото събуждане за похапването се повтаря всеки ден призори  до края на Рамазана, който продължава един месец. В последния ден на постите тъпанджията обикаля хората, които е будил, за да им честити настъпването на празника и пее песен /манита/, подходяща за всеки домакин. Нестандартният будилник получава дребни суми и подаръци за благодарност.

Според зам.-районния мюфтия Ерхан Реджеб  въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора, а Рамазанът е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Постите са символ на усилията на духа да победи земните изкушения, но не са задължителни за децата, бременните, болните и пътуващите, обяснява духовникът. Всяка вечер пък след залез по-заможните са длъжни да дават „ифтар“ – благотворителна вечеря, а в рамките на гладния месец да раздават милостиня на бедните, сираците, вдовиците, учениците. Постите приключват с Шекер байрама, когато три дни поред младите искат прошка от възрастните и на софрите се слагат баклави, сочни реванета и други сладки.

Особен детайл към мюсюлманските празници през последните години обаче внасят посещенията на висши турски държавници у нас и в Кърджали. Миналата година турският вицепремиер Бекир Боздаг даде благотворителна вечеря „ифтар“ в Пловдив, на която президентът Росен Плевнелиев произнесе скандална реч в присъствието на български политици като Вежди Рашидов, Касим Дал, Корман Исмаилов и др., а журналистите бяха грубо изгонени. Шекер-байрамската визита на Боздаг бе последвана от купища съдебни дела по реститутските искове на Мюсюлманското вероизповедание за връщане на вакъфски имоти, в това число и за сградата на Историческия музей в Кърджали.

И тази година в първия ден на Рамазан байрама няма да липсва висок гост от Турция – според съобщения на турските електронни издания вицепремиерът Емрулах Ишлер ще гостува на „ифтар“, организиран от Главното мюфтийство и с участието на президента Плевнелиев, вицепремиера Даниела Бобева, лидера на ДПС Лютви Местан, социалния министър Хасан Адемов и водача на НПСД от Реформаторския блок Корман Исмаилов. Посещение на турския държавник е планирано и в Кърджали за 28 юли, в рамките на което той ще се срещне с кмета Хасан Азис и с районния мюфтия Бейхан Мехмед, както и с общинските кметове.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини