Генералният консул на Р Турция в Пловдив даде традиционна турска закуска за журналисти, очерта приоритетите си

Генералният консул на Р Турция в Пловдив Н.Пр.Корхан Кюнгерю даде традиционна турска закуска за журналисти от София, Пловдив и Кърджали. Бяха поканени дузина представители на медиите от Анадолската агенция до сайта Кърджали бг вести. Дипломатът пое консулството на 1 април, но сега направи своето официално публично представяне с очертаване на приоритетите си.

Закуската е здрава вековна традиция в Турция. Тя е навик, който е вкоренен и има вековна история. В нашата страна тя е едно от най-важните хранения през деня. Така генералният консул обоснова поканата си към журналистите. Той подчерта,че ръководството на Република Турция иска да популяризира закуската по света, като работи за това да се чества Световен ден на закуската. Това трябва да стане в първата неделя на юни. В Турция отделните региони имат своя специфична закуска, но са обединени от това да представят местните традиции. Нашата закуска се характеризира с преобладаващи тестени изделия и сирена. За вас сме ги осигурили от Турция. Добавихме и български кашкавал, каза още дипломатът.

  Корхан Кюнгерю сподели, че го очаква един хубав  , изпълнен с емоции мандат.

Изпитвам задоволство,че ще служа в Пловдив. България и Турция са съюзнически държави, членуващи в едни и същи международни организации. Това се отнася  и по отношение на Европейския съюз, където България е член, а Турция кандидат-член. В България живеят най-много наши сънародници в сравнение с другите балкански държави. Те са приятелски мост, който ще укрепва отношенията между двете страни,подчерта Корхан Кюнгерю. Той отбеляза големия принос за добрите взаимоотношенията на държавните ръководства, а също така и на посолствата. Целта на Генералното консулство е да укрепваме диалога, каза още дипломатът.Той посочи, че желанието му е да надгражда сътрудничеството с местните власти.

Първата му инициатива предстои на 3 юни, когато в Пловдив ще гостува изложба на изявени турски творци. Отдавам голямо значение на културните взаимоотношения. Пловдив и останалите 9 области от региона на консулството са активни и живи в културно отношение. Културата и изкуството са измерения, които ни сближават много. Разрастването на контактите са от полза на двете ни съюзнически страни, каза генералният консул.

Сред приоритетите е развитието на партньорството с неправителствената организация на бизнесмени от двете страни „Бултиш”,както и като член в Консулския клуб в Пловдив.Той вече е установил отношения с тях и те ще се развиват в бъдещето.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини