Предстои санитарна сеч на 12 дърветата по бул. „България”

В рамките на проект “Изграждане на парк „Арпезос-Север” - III етап и рехабилитация и реконструкция на тротоарите в град Кърджали”, по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ No BG161PO001/1.4-09/2012/020 от 20.05.2013 г. ще бъде извършена санитарна сеч на 12 дървета по бул. „България” в областния град.
„Гражданите не трябва да се притесняват, че ще бъдат унищожени дърветата по централния ни булевард. На тяхно място ще бъдат засадени нови”, съобщи ландшафтен инж. Анжела Василева, главен експерт в отдел „Опазване на околната среда” и член на екипа по проекта.
Отстраняването на 12-те дървета ще започне през следващите няколко дни. Те се намират в отсечката от кръстовището на бул. „България” с ул. „Отец Паисий” до кръстовището на булеварда с ул. „Булаир”.
Дърветата вече са маркирани с червена боя. На тяхно място ще бъдат засадени нови в края на вегетационния период през октомври. Общият брой на новите дървета от вида кълбовиден шестил е 22. Те ще бъдат засадени на местата на подлежащите на санитарна сеч, а останалите на липсващите места по тротоарите на булеварда.
Кълбовидният шестил е отличителното дърво за централната градска част на Кърджали.Той е бавно растящ вид, устойчив на градско развитие и достига до 6 метра на височина, а диаметърът на короната му може да бъде 5-6 метра.
Първите такива дървета по централният булевард са засадени през 50-те години на миналият век. Санитарната сеч обхваща дървета, които имат здрави стволове, но нарушена коронна и изсъхнали части в нея.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини