Пет са рисковите водоеми в Кърджалийско, няма опасност да прелеят

Пет са потенциално опасните водоеми на те­риторията на община Кърджали. Те са съсредо­точени в землищата на селата Мургово, Висока поляна, Невестино, Соко ляне и Ястреб. Микроязовирите са определени ка­то опасни поради бли­зостта им до населените места и пътни отсечки. Хипотетично, в случаи на авария, водата може да наводни близките пътища или да стигне до селата. Всяка пролет и есен специално сформирана комисия, в която влизат представители на община Кърджали, областната уп­рава и Басейнова дирек­ция обхождат язовирите и щателно следят дали са почистени преливниците, отводнителните канавки и шахтите. Спирателните кранове също се проверяват, обстойно се оглеждат и сте­ните.

В момента опреде­лените като потен­циално опасни водое­ми в община Кърджа­ли са обезопасени и с нормални количес­тва води, без опас­ност от преливане. За петте обекта има направени пред­писания, за които са предприети съот­ветните мерки. Нап­равени са огледи и количествено-стойностни сметки, ка­то са описани всич­ки мероприятия, кои­то трябва да бъдат извършени. Предс­тои процедура за из­бор на изпълнител. Основните пробле­ми са свързани с изпускателите крано­ве и затова експер­тите от общинска администрация са включили в количествено-стойностните сметки подмяна­та на всички.

Над 160 е броят на водоемите на територията на община Кърджали, но повечето зае­мат площи под един декар. Една част са отдадени под наем. Специал­на клауза в догово­рите изисква от наемателите да ги поддържат в тех­ническа изправ­ност. Непрекъснат контрол осъщест­вяват и кметовете на съответните населени места.

От отдел "Инвес­титорски контрол и строителство" към община Кърджали следят и за почист­ването на речните корита в урбанизи­раните територии. Към момента няма непочистени таки­ва. Миналата година е направено почист­ване на речното ко­рито в района на Яс­треб, а в района на Груево са предприе­ти мерки за отст­раняване на разрушен мост и е офор­мено коритото му.

Водното огледало също е почистено в частта на обекта от урбанизираната територия на Кър­джали. Извършена е проверка на зоната и е установено, че няма растител­ност, която да пре­чи на пропускател­ната способност на реката.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини