Възпитаник на Езиковата с отличие от Национален конкурс

 Поредно отличие  за ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали  завоюва десетокласникът Боян Каменов. Този път  признанието дойде от Националния ученически конкурс за есе „Моите думи за АЕЦ „Козлодуй”. Проявата е част от инициативите, посветени на 40-годишнината на българската атомна централа, която се отбелязва през 2014 година.

Юбилейната дата свързана с пускането на първи блок на АЕЦ „Козлодуй” е 30 юни, а десет дни преди това в Козлодуй се събраха  авторите на най-добрите  ученически творби определени от жури с председател проф. д-р Николай Недков. В конкурса участваха ученици  от 9 до 12 клас на средните училища от цяла България - от Варна, Велико Търново, Кюстендил, Свищов, Враца, Ямбол и много други населени места.

Наградите бяха връчени  на официална церемония в Дома на енергетика на 20 юни. Преди това за талантливите участници в конкурса "Моите думи за АЕЦ "Козлодуй" бе организирано посещение  на Информационния център на атомната централа, машинната и командната зала на 1000-мегаватовия пети блок и отдел "Радиоекологичен мониторинг".

Като истински „ботевец”  Боян не пропусна да посети и Националния музей-кораб „Радецки”. Групата отличени ученици от страната бяха посрещнати от капитана на кораба. Националният музей-кораб „Радецки” е точното копие на легендарния за нашата история параход.

Възстановеният параход „Радецки” е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акустира на Козлодуйския бряг. Това става възможно благодарение на събраните средства от 1 200 000 български деца  в  чест на 90 годишнината от героичната гибел на Христо Ботев.

Признанието от националния конкурс за есе „Моите думи за АЕЦ „Козлодуй” за Боян Каменов дойде седмица преди отпътуването му за Германия, като стипендиант на  Посолството на Федерална република Германия. През тази година  той спечели една от  дванадесетте стипендии за България, които покриват 3-седмичен  престой в родината Гьоте.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини