33 °C

Спасяване на КТБ с общи пари? Ако е по правилата, смята Хампарцумян

Спасяване на Корпоративна търговска банка (КТБ) с парите на данъкоплатците може да стане, ако се съблюдават правилата. В банката са извършвани операции, които не са достатъчно икономически обосновани.

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи Левон Хампарцумян, който е председател на Асоциацията на търговските банки в България и председател на Управителния съвет на „Уникредит Булбанк".

На въпрос защо КТБ затвори врати, банкерът отговори, че това донякъде е станало по собствено желание на банката заради ликвидна криза, но също така и заради прокурорска и медийна атака.

Според него от състоянието на КТБ не може да се прави извод, че финансовата стабилност на страната е съсипана. Винаги обаче търговският спор между двама силни играчи създава стресове. Друг е въпросът с какви инструменти се води „войната", допълни банкерът.

По думите му, КТБ е изолиран случай. Тя е имала период на бърз растеж. От средно голяма банка за кратко време се е превърнала в четвъртата по размер на активите. В корпоративния свят бързият растеж може да доведе до криза на растежа, уточни той.

Обяснявайки, че банковата система не е застрашена, Хампарцумян призова за търпение, за да се разбере какво е реалното състояние на КТБ. По думите му, нямаме достоверна информация какво е то.
"Има ликвиден проблем, но банката има активи. Затова трябва време, за да се разбере. Но силата на държавата и на БНБ е много по-голяма от „дупката" в банката", посочи банкерът.

Един от най-важните ефекти на БНБ е, че тя застава с репутацията и техническите си възможности - влоговете на хората до 100 000 евро са гарантирани на територията на целия ЕС, продължи Хампарцумян.

По думите му, анализът за изпадането в сегашната ситуация ще може да се направи след докладите на квесторите и в по-спокойна обстановка.

„След 21 юли всеки ще може да направи избора дали да остане в тази банка", заяви Хампарцумян с уточнението, че евентуално масово изтегляне на депозити след отблокирането на парите на хората няма да донесе удар на банковия пазар, защото това ще бъде отговорност на новия собственик на капитала, който ще бъде предварително подготвен.

След като отмине тази буря, ще трябва да се вземат необходимите мерки подобни кризи да не се повтарят, заключи банкерът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини