Иван Костов: Драмата в КТБ е ”вторично торнадо”

Ситуацията около централната банка и двете търговски банки е преди всичко следствие на политическата криза и представлява „вторично торнадо”, което се завихря.
Това заяви Иван Костов пред телевизия BulgariaOn Air, коментирайки ситуацията в КТБ.

Вчера от БНБ обявиха, че държавата може да национализира КТБ и "Креди Агрикол България", като налее свеж ресурс в двете банки чрез Фонда за гарантиране на влоговете и ББР.

„Някои предпочитат да го наричат конфликт „Пеевски – Цветан Василев”, аз мисля, че Пеевски няма, има човек, който седи зад Пеевски и той се казва Ахмед Доган и конфликтът има друго естество”, категоричен бе Костов.

Той призова за успокоение на обстановката и подчерта, че Българската народна банка (БНБ) и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и "Креди Агрикол България".

Според Костов предприетите мерки от БНБ са най-чистия и лесен начин за разрешаване на възникналата криза.

По думите му сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 г.
Тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират.

"Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси", обясни бившият премиер.

Костов посочи, че прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка.
Институцията е била третирана по абсурден начин от прокуратурата, категоричен е икономистът.

„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, посочи Костов. Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната”, коментира Костов.

Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2.1% ръст на икономиката, категоричен е бившият премиер.

„Катастрофално е състоянието с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма”, смята той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини