Ботевци на среща с европейски партньори в Турция

Стари приятели се събраха за последен път „Заедно на масата в Европа” на среща в град Гьолчук – Коджаели в Турция
Шест ученици и четирима учители от ГПЧЕ „Христо Ботев” пътуваха до Турция на гости на партньорите си от Турция. Там те се срещнаха със своите партньори от Германия, Турция и Полша. Това бе последната работна визита в рамките на проект за училищно партньорство Коменски „Заедно на масата в Европа – сравнение на специалитетите и културата на хранене в страните от Европа”, по който училището работи от 2012 година. Групата от кърджалийската езиковата гимназия посети гимназията в град Гьолчук,Коджаели, където се срещна със своите приятели. Както във всяка друга партньорска среща досега, цяла седмица българските ученици живяха в домовете на своите турски приятели и споделяха с тях ежедневните им занимания. В изпълнение на целите и задачите на проекта, групите от партньорските училища посетиха редица забележителности в градовете от провинция Коджаели – Гьолчук, Измит и Ялова. Те разгледаха и фирма за производство на турския специалитет пишмание, като част от традиционното кулинарно изкуство на региона. Разхождаха се по крайбрежието на Мраморно море и видяха най-големите нефтени рафинерии в Турция, както и част от корабите на турския морски флот, тъй като посетеният от тях район е известен като най-голямата турска военноморска база. В рамките на работната програма те бяха официално посрещнати от кмета в кметството на град Гьолчук, който ги запозна с инициативите на общината, свързани с приобщаване на турските младежи към европейските им връстници и ценности.
В турското училище всички участници в проекта работиха в ателиета по готварство, където приготвяха традиционни ястия от турската кухня – мантъ и бюрек. Участваха и в художествено ателие за рисуване във вода, известно като изкуството „Ебру”. Всеки един участник в срещата изработи свое собствено художествено произведение, което в последствие получи като подарък за спомен от срещата. По този начин всички се запознаха отблизо с традициите и културата на страната - домакин. Като символ на работата на партньорските училища от България, Германия, Полша и Турция в рамките на проекта през изтеклите две години, всички учители-участници в срещата поставиха на специално табло във фоайето на училището цветни отпечатъци от своите длани. Така те изобразиха своеобразен мост на приятелството, построен от тях и от техните ученици, като част от идеята за обща Европа.
Особено вълнениe, ведро настроение и много весели и тъжни емоции предизвика заключителната „Вечер на приятелството”, на която старите приятели се веселиха много и танцуваха традиционни немски, български, турски и полски танци, превърнали се в традиционни за срещите между партньорите. Всички бяха особено впечатлени от заключителния ритуал на пускане на светещи фенери – символ на зародилото се през двете години на съвместна работа по проекта приятелство. Затова много сълзи в очите предизвика раздялата в края на изпълнената с много впечатления и емоции седмица. Знаейки, че това е последната среща в рамките на проекта, учениците дълго не можеха да се разделят със своите приятели. Всички те си пожелаха да запазят вече създадените контакти и приятелства и си обещаха да се срещнат някога отново. Не по-малко трогателна бе раздялата и между учителите, които през тези две години на съвместна работа работиха ентисуазирано като един отбор, за да реализират целите на партньорския проект в името да доброто съвместно европейско сътрудничество. Те си пожелаха да се срещнат отново и да имат възможност за нови съвместни инициативи в рамките на новата програма за училищно сътрудничество „Еразмус+”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини